Submarinul

5x puncte

categorie: Astronomie

nota: 7.33

nivel: Liceu

Un submarin nuclear poate rămâne sub apă luni în sir, de aceea trebuie să contină depozite mari de hrană. Este necesară prezenta unui sistem de climatizere, care mentine aerul la o temperatură confortabilă, înlătură dioxidul de carbon si îl înlocuieste cu oxigenul. Oxigenul este produs la bord prin folosirea unui curent electric pentru a descompune apa mării în componentele sale principale - hidro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Submarinul

Un submarin nuclear poate rămâne sub apă luni în sir, de aceea trebuie să contină depozite mari de hrană. Este necesară prezenta unui sistem de climatizere, care mentine aerul la o temperatură confortabilă, înlătură dioxidul de carbon si îl înlocuieste cu oxigenul. Oxigenul este produs la bord prin folosirea unui curent electric pentru a descompune apa mării în componentele sale principale - hidrogen si oxigen. Apele reziduale se depozitează în rezervoare care pompează apa din când în când.

Apa mării se distilează pentru a asigura echipajului apă de băut. Apa sărată se fierbe, aburi produsi re răcesc pentru a fi transformati în apă pură, strânsă apoi în alt recipient. Sarea si alte imputităti rămân în boiler.

Într-un submarin nuclear, reactorul produce căldură prin fisiunea nucleelor. Prin acest proces se divid nucleele atomice, eliberând mari cantităti de căldură. Un lichid de răcire extrage apa din reactor si o transferă la apa dintr-un boiler. Apa fierbe, generând aburi, trecuti apoi prin turbinele de propulsie principale si în turbinele legate le generatoare electrice. Căldura transformă apa în aburi. Apoi aburii rotesc turbinele care actionează elicele.

3.2 Navigatia - primele periscoape (tuburi de observare) earu simple si mari, proiectând o imagine răsturnată a mării pe un ecran din sticlă mată. Mai târziu s-au introdus aparaturi sofisticate pentru a examina în detaliu cerul, marea si fundul mării. Asemenea aparatură include perisoape pentru observarea soarelui, a lunii si a stelelor, aparatură radar, sisteme de televiziune prin lumină redusă si aparatură de sondaj ultrasonic.

În prezent, Sistemul de Navigatie Submarin (SINS), un sistem complex de giroscoape, produce un grafic extrem de exact care necesită doar o dată la câteva zile reglare de către NAUSAT, sistem de navigatie prin satelit.

Submarinele controlează torpilele cu un sistem computerizat. Când o torpilă ajunge în zona tintă, ea este preluată de mecanisme de ghidare preprogamate, care se orientează după sunetul elicei, magnetismului carcaselor si alte perturbatii subacvatice.

4. Utilizarea submarinelor

4.1 Submarine vânătoare-distrugătoare, numite si SSN-uri, se folosesc la distrugerea si urmărirea navelor si a submarinelor inamice. Ele sunt dotate cu sonar sensibil pentru a detecta “semnătura sonoră” unică (sunet de identificare) a unui vas inamic. Operatorii de sonar priceputi pot să identifice multe vase doar după zgomotul pe care îl produc. Indiferent cât de silentios ar fi un submarin, el poate fi detectat prin folosirea unui sonar activ. Acesta transmite unde prin apă si receptionează ecourile, inclusiv pe cele provocate de submarine.

4.2 Submarine balistice, numite si SSBN-uri, pot lansa proiectile de sub apă pentru a lovi tinte la mii de kilometri depărtare. Capacitatea submarinelor balistice de a nu fi detectate le protejează de atacul nuclear - un mare avantaj fată de punctele de lansare de pe uscat. În cazul unui atac nuclear al inamicului, SSBN-urile pot contraataca devastator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.