Submarinele atomice

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.94

nivel: Liceu

Primii care au construit un submarin atomic au fost americanii, care i-au intrecut pe sovietici in aceasta cursa cu trei ani: primul submarin atomic american a fost scufundat in apa in 1955, iar sovieticii i-au urmat abia in 1958. Diferenta principala dintre cele doua flote rivale a constituit-o faptul ca americanii aveau cativa ani inaintea sovieticilor de exploatare a acestui tip de ambarcatiuni[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Submarinele atomice

Primii care au construit un submarin atomic au fost americanii, care i-au intrecut pe sovietici in aceasta cursa cu trei ani: primul submarin atomic american a fost scufundat in apa in 1955, iar sovieticii i-au urmat abia in 1958. Diferenta principala dintre cele doua flote rivale a constituit-o faptul ca americanii aveau cativa ani inaintea sovieticilor de exploatare a acestui tip de ambarcatiuni. In anul 1967 sovieticii au construit primul cuirasat atomic cu destinatie strategica.

La acea vreme americanii aveau deja cateva asemenea corabii. Totusi, statistica este in favoarea URSS, acestia avand in anul 1991 cam 235 de submarine atomice pe langa alte 300 de submarine Diesel si 2 cuirasate atomice grele si 6 spargatoare de gheata; in acelasi timp flota americana avea 150 de submarine atomice pe linga alte 18 Diesel, 6 portavioane atomice grele si 9 cuirasate atomice. Alte state care au in dotarea armatei submarine atomice sunt: Marea Britanie cu 18 vase, Franta cu 11 vase si China cu 10 vase.

Daca e sa vorbim despre marile catastrofe, atunci merita sa fie pomenite nu numai cele sovietice dar si cele a altor state. Americanii de exemplu, in anii razboiului rece au pierdut doua submarine. Ambarcatiunile s-au scufundat cu tot echipajul la bord. In anul 1963 corabia "Thresher" s-a scufundat in Atlantic cu 129 de persoane la bord, iar cinci ani mai tirziu in 1968 vasul "Scorpion" s-a scufundat cu 99 de persoane la bord.

Despre catastrofele vaselor sovietice se poate vorbi foarte mult, dar de obicei, chiar daca se scufundau, ele in primul rand erua evacuate, murind de fapt doar cei implicati nemijlocit in incidente. Cea mai cunoscuta este catastrofa de pe "Komsomolet" din 1989 cand au murit 42 de oameni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.