Subiectul

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.83

nivel: Liceu

verbele impersonale absolute: a ploua, a tuna, a fulgera, a ninge etc. Fiind autosuficiente, aceste verbe nu mai pot atrage in sfera lor semantica, implinita la nivel lexical, un nume (pronume etc.), care sa devina subiect. Ele admit subiect daca se produc mutatii in sfera lor semantica; in enuntul "Hotii veneau la apusul soarelui, se lasau pe ripi si innoptau sub maluri." (E. Barbu), verbul a in[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Subiectul

verbele impersonale absolute: a ploua, a tuna, a fulgera, a ninge etc. Fiind autosuficiente, aceste verbe nu mai pot atrage in sfera lor semantica, implinita la nivel lexical, un nume (pronume etc.), care sa devina subiect. Ele admit subiect daca se produc mutatii in sfera lor semantica; in enuntul "Hotii veneau la apusul soarelui, se lasau pe ripi si innoptau sub maluri." (E. Barbu), verbul a innopta dezvolta sensul personal de "a ramine peste noapte" sau "a petrece noaptea" si primeste, de aceea, subiect gramatical: substantivul hotii.

Verbul a ploua este intrebuintat uneori cu subiect intern, redundant, realizat prin substantivul ploaie: "Ploua ploaie rece de toamna."
expresiile impersonale absolute, alcatuite din verbul a fi (sau a se face) si un substantiv in nominativ: a-i fi foame (frig, dor, teama etc.), a (nu) fi nevoie, a fi pacat, a nu fi chip, a fi duminica (toamna, primavara, seara etc.) sau din verbul a fi si un adverb: a fi tirziu (devreme etc.); locutiunile verbale a-i parea bine (rau);
verbe dezvoltind difente sensuri in relatie obligatorie cu un pronume personal (forma atona) in dativ: a (nu)-i arde (de gluma etc.), a i se acri, a i se uri (de scoala) etc.

verbul a (nu)-i pasa.
b. Intre verbele care desfasoara predicatia prin implicarea unui nume (pronume etc.)-subiect se disting doua subcategorii:
b.l. verbe (locutiuni verbale) personale; verbe care, realizind predicatia, dezvolta in realitate sintactica ceea ce avea existenta virtuala, manifestata la nivel morfematic, in mod abstract, prin categoria gramaticala a persoanei. Subiectul acestor verbe functionind ca predicate reprezinta prelungirea in expresie sintactica a persoanei verbale.

"Voi credeati m scrisul vostru, noi nu credem in nimic!" (M. Eminescu) "O pasare albastra zvicnise dintre ramuri
Si viata caprioarei spre zarile tirzii
Zburase lin..." (N. Labis)
De altfel, la persoanele I si a II-a, realizarea sintactic-lexicala a subiectului este facultativa si, de aceea, se incarca cel mai adesea cu valori stilistice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.