Subiecte de tipul al doilea pentru bacalaureat - rezolvari

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Basmul A Povestea lui Harap Alb >>, de Ion Creanga este un basm cult deoarece indeplineste toate criteriile de mai sus. Respecta un tipar Situatia initiala de echilibru : existenta a doi imparati frati, unul avand trei feciori, celalalt trei feteAparitia factorului perturbator : A cartea >> primita de la Imparatul Verde, care, neavand fete, are nevoie de un mostenitor la tron.Aparitia primelor a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Subiecte de tipul al doilea pentru bacalaureat - rezolvari

Basmul A Povestea lui Harap Alb >>, de Ion Creanga este un basm cult deoarece indeplineste toate criteriile de mai sus. Respecta un tipar Situatia initiala de echilibru : existenta a doi imparati frati, unul avand trei feciori, celalalt trei feteAparitia factorului perturbator : A cartea >> primita de la Imparatul Verde, care, neavand fete, are nevoie de un mostenitor la tron.Aparitia primelor ajutoare : calul nazdravan si sfanta Duminica.

d. Actiunea reparatorie : calatoria lui Harap-Alb si parcurgerea probelor : aducerea salatelor din gradina ursului, aducerea pielii cerbului si aducerea fetei imparatului Rosu. Acum apar si celelalte ajutoare : Gerila, Flamanzila, Setila, Ochila, Pasari-Lati-Lungila. Si imparatul Rosu il supune pe Harap Alb la cateva probe : casa de arama, alegerea macului de nisip, ghicitul fetei. Acum intervin si furnicile si albinele, alte ajutoare.

e. Refacerea echilibrului si rasplata eroului - Harap Alb este decapitat de Span si inviat de fata Imparatului rosu cu apa vie si apa moarta. Spanul este ucis de cal, iar eroul rasplatit primind tronul si pe fata Imparatului Rosu, cu care se casatoreste in final.
"Povestea lui Harap Alb" este un basm cult prin reflectarea conceptiei despre lume a scriitorului, umanizarea fantasticului, individualizarea personajelor, umorul si specificul limbajului

"Fantana dintre plopi", face parte din ciclul de povestiri "Hanu Ancutei", de Mihail Sadoveanu si este o povestire in rama. Povestirile sale se situeaza intr-un plan al trecutului, principala lor caracteristica fiind evocarea unei lumi apuse, a "celeilalte Ancute". Timpul naratiunii este magic pentru ca reconstituie o lume ce sta sub semnul varstei de aur: "o departata vreme, demult". Spatiul povestirii are valoare mitica, fiind o imagine a paradisului pierdut. Hanul este loc de popas si de petrecere.

"Fantana dintre plopi" are ca tema iubirea tragica, iar ca personaj narator pe capitanul Neculai Isac. Naratorul evoca o intamplare traita de el in tinerete. Atmosfera povestirii tine de modul in care naratorul stie sa creeze suspansul, sa mentina tensiunea, captand atentia ascultatorilor. El povesteste cum se indragosteste de o tigancusa, Marga. Ei se intalnesc la fantana dintre plopi si fata ii spune ca tiganii planuiesc sa-l omoare si sa-i ia banii, rolul ei fiind sa-l seduca. Tanarul reuseste sa scape, dar Marga este ucisa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.