Subiect si supus al istoriei si al istoriilor "Lui"

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.84

nivel: Liceu

In ultimii douazeci de ani, probabil de la respingerea structuralista a "pretentiilor cartezianului ...cogito" (Jameson 1972,135), tema "omului ca universalul concret", ca sa folosim termenii lui Said (1975a, 287), a plutit pe deaAZsupra diferitelor miscari intelectuale, coborand cand si cand spre a se transforma in fundamentul unui atac sau al altuia impotriva traditiei umaniste. Teoreticienii de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Subiect si supus al istoriei si al istoriilor "Lui"

In ultimii douazeci de ani, probabil de la respingerea structuralista a "pretentiilor cartezianului ...cogito" (Jameson 1972,135), tema "omului ca universalul concret", ca sa folosim termenii lui Said (1975a, 287), a plutit pe deaAZsupra diferitelor miscari intelectuale, coborand cand si cand spre a se transforma in fundamentul unui atac sau al altuia impotriva traditiei umaniste. Teoreticienii de toate orientarile politice au subliniat recent moda "subiectului" ca subiect in critica si literatura deopotriva. Jameson numeste fragmentarea si moartea subiectului o "tema la moda" in teoria literara contemporana, marcand "sfarsitul monadei burgheze autonome, al ego-ului sau al individuAZlui" (1984a, 63).

Gerald Graff definise ceva mai inainte esenAZta esteticii de avangarda in termenii "unui refuz al intregii viziuni burgheze a realitatii, epitomizata de paradigma subiect-obiect a epistemologiei rationaliste" (1975, 321).Coincidenta preocuparilor criticii si ale artei - ele impartasesc focalizarea pe natura ideologica si epistemoAZlogica a subiectului uman - marcheaza un alt punct de inAZtersectie care ar putea defini o poetica postmodernista. Ca sa fiu mai specifica, acesta este un areal de provocare penAZtru orice teorie sau practica estetica ce fie ca-si asuma o cunoastere sigura, solida a subiectului, fie il ignora in totaAZlitate.

Si arta si teoria lanseaza aceasta provocare prin constientizarea nevoii de situare si contextualizare a disAZcutiei asupra subiectivitatii, purtate de orice activitate disAZcursiva (inclusiv a lor) in cadrul istoriei si ideologiei deopotriva. De(s)centrarea filosofica, "arheologica" si psihanalitica a conceptului de subiect a fost intreprinsa de Derrida, Foucault, Lacan, printre altii. A de(s)centra nu este egal insa cu a nega. Postmodernismul nu ia "dezintegrarea unei anume ideologii traditionale a subiectului drept disparitia finala a acestuia", dupa cum afirma Terry Eagleton (1985, 70).

Istoricizarea de catre el a subiectului si a radacinilor sale traditionale (centrante) problematizeaza radical inAZtreaga notiune a subiectivitatii, indicand exact contraAZdictiile sale dramatizate. Fotografiile lui Cindy Sherman infatisand-o pe ea insasi deruleaza o fictiune a eului care subliniaza atat ideea de reprezentare a realitatii prin interAZmediul fotografiei, cat si statutul acesteia ca arta.

Notiunea umanista de subiect unitar si autonom este instalata (in fiecare din fotografii) si subminata simultan (prin contextul ei in cadrul unei intregi serii discontinue) (vezi Crimp 1980, 99). Dupa cum insista Derrida: "Subiectul este absolut inAZdispensabil. Eu nu distrug subiectul; il situez" (in Macksey si Donato 1970,1972,271). Iar a-1 situa, dupa cum ne invata postmodernismul, inseamna a recunoaste diferentele - de rasa, gen, clasa, orientare sexuala s. a. m. d. A-1 situa mai inseamna si a admite ideologia subiectului si a sugera notiuni alternative ale subiectivitatii (Huyssen 1986, 213).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.