Subiect de bacalaureat rezolvat - varianta 5

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.89

nivel: Liceu

3. Sens conotativ cu substantivele "noapte" și "ochi": *S-a trezit cu noaptea-n cap. -*Îndată ce razele soarelui se iviră, micuța Elena făcu ochi.
4. Expresii / locuțiuni care conțin cuvântul „viață”: cu prețul vieții; plin de viață; când ți-e viața mai dragă; a fi între viață și moarte;
5. Imagini artistice ale iubitei: "Frumosul trup, - femeie zâmbitoare!-"; "Tu, blond[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Subiect de bacalaureat rezolvat - varianta 5

3. Sens conotativ cu substantivele "noapte" și "ochi": *S-a trezit cu noaptea-n cap. -*Îndată ce razele soarelui se iviră, micuța Elena făcu ochi.
4. Expresii / locuțiuni care conțin cuvântul „viață”: cu prețul vieții; plin de viață; când ți-e viața mai dragă; a fi între viață și moarte;
5. Imagini artistice ale iubitei: "Frumosul trup, - femeie zâmbitoare!-"; "Tu, blond noroc al unui vis deșert".
6. Tema iubirii/ motivul visului;
7. Figura de stil: "Amar etern" este epitetul unui adjectiv substantivizat și exprimă starea de profundă tristețe provocată de eșecul în dragoste, regretul amar că iubita l-a părăsit.

8. Strofa a doua începe cu o exclamație retorică a eului liric - "De ce în noapte glasul tău îngheață!"-, cu nuanță de adresare directă către iubita care nu-i mai este alături. Următoarele versuri se constituie într-o amplă și patetică interogație retorică, din care se desprinde starea de tristețe profundă care îl macină. Adresarea directă este evidențiată afectiv de vocativul urmat de un epitet caracterizator: "- femeie zâmbitoare". Inversiunea „vedea-vor” are rol de a menține rima și ritmul poeziei, iar cratima din structura „ochii-mi” are rolul de a menține măsura versului. Eul liric conturează succint dar sugestiv portretul iubitei prin epitete - „Frumosul trup, - femeie zâmbitoare!”-, exprimând nostalgia după iubirea pierdută, iar timpul petrecut împreună este comprimat la "o clipă". Starea meditativă a poetului este dată de construcția la viitor: „vedea-vor”, melancolia fiind sugerată de verbul la trecut „a fost”.

Limbajul artistic este specific eminescian, expresiv nu numai prin podoabe stilistice, ci și prin valorificarea limbii la nivel sintactic, folosind inversiuni : „vedea-vor”, „frumosul trup”.
Lirismul subiectiv se definește prin mărcile lexico-gramaticale ale eului liric, reprezentate de verbe și pronume la persoana I singular: „să strâng”, „-mi”.
9. Semnificația titlului: Ca majoritatea sonetelor eminesciene, titlul preia incipitul poeziei și este alcătuit dintr-un verb la gerunziu, "gândind",care exprimă permanentizarea acțiunii și pronumele de persoana a II-a "la tine", numind persoana asupra căreia se răsfrânge sentimentul de iubire.

10. Trăsături romantice:
* tema iubirii neîmplinite
*motivul visului
*nefericirea eului liric din cauza imposibilității realizării cuplului erotic
* stări interioare de o sensibilitate excesivă
*prezența unor procedee artistice și figuri de stil tipic romantice: interogația/exclamația retorică; epitetele care compun portretul iubitei

Subiectul al II- lea (20 de puncte)

Text de tip argumentativ despre rolul școlii în formarea personalității individului: "Școala cea mai bună e aceea în care înveți înainte de toate a învăța.” (Nicolae Iorga, "Cugetări").
Sunt de acord cu afirmația lui Nicolae Iorga - „Școala cea mai bună e aceea în care înveți înainte de toate a învăța.”-, în susținerea căreia aduc următoarele argumente:
Ĩn primul rând, excluzând imperativul de a ști să scrii și să citești, trebuie să te deprinzi să-i asculți pe ceilalți, să poți prelua învățături și să ai capacitatea să deosebești ce e bine să reții și ce nu.

Ĩn al doilea rând, educația omului începe odată cu primele clipe de viață, iar prima etapă organizată o constituie perioada preșcolară, de aceea a rămas perfect valabil proverbul "cei șapte ani de acasă". Școala întregește paleta complexă a educației într-un mediu instituționalizat, unde rigoarea, disciplina și programul ordonat formează personalități sănătoase și competitive pentru societate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.