Subcontinentul indian

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.06

nivel: Liceu

Sistemul castelor
Societatea ariana timpurie se diviza in patru clase sociale sau caste; prima casta alcatuita de preoti (brahmani), a doua alcatuita de luptatori (nobilimea) iar a treia de tarani, mestesugari si comercianti. Dintr-a patra casta faceau parte slugile. Cei care nu faceau parte din nici una dintre aceste caste erau denumiti "intangibilii" sau "paria". Fata de castele superioar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Subcontinentul indian

Sistemul castelor
Societatea ariana timpurie se diviza in patru clase sociale sau caste; prima casta alcatuita de preoti (brahmani), a doua alcatuita de luptatori (nobilimea) iar a treia de tarani, mestesugari si comercianti. Dintr-a patra casta faceau parte slugile. Cei care nu faceau parte din nici una dintre aceste caste erau denumiti "intangibilii" sau "paria". Fata de castele superioare privarea lor de drepturi era mai accentuata decat a slugilor.

Cu timpul acest sistem a devenit mai complicat si mai rigid, si in afara celor patru caste au aparut mai multe subcaste. Ca urmare a acestui sistem fiecare individ al societatii era legat prin mostenirea sa de un anumit rang si de o anumita ocupatie, putea manca numai anumite mancaruri si putea sa se casatoreasca numai cu cineva din casta sa. Acest sistem era justificat de teoria hindusa a karmei, dupa care soarta fiecarui om in viata este rasplata sau pedeapsa meritata a faptelor bune sau rele savarsite in vietile sale anterioare. Sistemul castelor s-a pastrat pana azi, cu toate ca guvemele Indiei au incercat in mod repetat sa elimine barierele sociale traditionale cu daramarea barierelor sociale vechi.

Dezvoltarea religioasa
Perioade lungi din istoria politica a Indiei raman obscure, este sigur doar ca cel putin o duzina de regate ariene infloreau sau se razboiau intre ele fara un rezultat semnificativ. In religia hindusa, in schimb, au survenit schimbari esentiale: au luat nastere cultele lui Siva si Vishnu, elementele principale ale hinduismului epocii noi. Sistemul castelor, puterea preotilor si sacrificiile virtuale practicate de hindusi au generat doua miscari mari de reforma in secolul al VI-lea i. Hr..

Prima miscare religioasa a fost jainismul, fondat de Mahamra. Propaga nonviolenta, condamna sistemul de caste si considera sacra orice forma de viata. Acest ultim concept denumit ahimsa era respectat de adeptii lui fata si de cele mai mici insecte.
Cu toate ca jainismul a devenit in India o religie de masa nu a depasit niciodata granitele subcontinentului. In schimb cealalta miscare religioasa, budismul a devenit cea mai mare religie din lume. Pe fondatorul ei cunoscut sub numele de Buda il chema Gautama Siddhartha (in jurul 535-483 i. Hr.). Denumirea glorioasa Bud inseamna "iluminatul". Dupa traditie era originar dintr-o familie domneasca, a primit o educatie aleasa, dar a fost ferit de tumultul vietii. Privelistea unui om batran, a unui bolnav incurabil, al unui mort si al unui ascet l-au pus pe Guatama fata in fata cu moartea si cu suferinta.

Dupa aceste intalniri o perioada lunga cauta adevarul si la varsta de 36 de ani a devenit iluminat. Dupa acest eveniment a inceput sa-si propage ideile. Pe oameni ii indemna la urmarea "caii de mijioc", adica sa se abtina de la huzur, dar si de la ascetism (renuntarea la binefacerile vietii de zi cu zi). Invatatura principala al lui Buda era ca viata
este o suferinta, generata de dorinta, si prin urmare putem scapa de suferinta daca stingem in noi dorintele. Astfel sufletul scapa din circuitul nasterii si renasterii, poate ajunge in Nirvana, adica in starea de fericire eterna.

Regate si imperii
In timp ce Buda isi propaga doctrinele, regatele din India se razboiau intre ele, si pe teritoriile din nord-vest au inceput sa se infiltreze influente persane si grecesti. Cuceritornl macedonean, Alexandru cel Mare, dupa ce a cotropit imperiul persan, a patruns si in India, si l-a invins pe regele Puru, dar la cererea soldatilor sai obositi, care nu doreau o noua intalnire cu elefantii de lupta, s-a retras.
Fondatorul marii dinastii Maurya, Chandragupta (321-297 i. Hr.) probabil a fost participant la rezistenta fata de Alexandru cel Mare. Dinastia Maurya a fost prima (si pentru 2000 de ani si ultima) care a reusit sa-si extinda controlul asupra majoritatii subcontinentului, carmuind din capitala Pataliputra asezata in inima dens populata a Indiei, in bazinul Gangelui.

Cel mai mare domnitor Maurya, Asoka (cca.268-232 i. Hr.) si-a inceput domnia ca rege cuceritor, dar i s-a facut greata de varsarea de sange si s-a convertit la religia budista. A incercat sa-si transpuna ideile in practica, a pornit o serie de munci voluntare, proclama nonviolenta si toleranta fata de supusi. Minunatele monumente Maurya sunt acele coloane cu inscriptii pe care Asoka le-a ridicat in intreaga imparatie. A trimis misionari budisti in strainatate si in urma activitatii acestora s-au pus bazele raspandirii budismului in Asia rasariteana, incepand cu Birmania si Ceylonul. Arta si arhitectura budista au inflorit si in interiorul Indiei, cu toate ca imparatia Maurya s-a dezintegrat foarte repede dupa moartea lui Asoka.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.