Subconstientul

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.34

nivel: Facultate

Oare care parte ne defineste, ne creeaza, ne formeaza mai bine ca personalitate, ca oameni, ca individualitati? Constientul sau subconstientul? Este interesanta idea conform careia felul nostru de a fi, ca natiune, este influentat de spatiul geografic in care ne-am format, si care isi lasa amprenta asupra subconstientului nostru.

De exemplu, fiind situati intr-o regiune in care for[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Subconstientul

Oare care parte ne defineste, ne creeaza, ne formeaza mai bine ca personalitate, ca oameni, ca individualitati? Constientul sau subconstientul? Este interesanta idea conform careia felul nostru de a fi, ca natiune, este influentat de spatiul geografic in care ne-am format, si care isi lasa amprenta asupra subconstientului nostru.

De exemplu, fiind situati intr-o regiune in care formele de relief alterneaza, starile noastre de spirit deasemenea au tendinta de a se succede si schimba cu repeziciune, de la tristete la bucurie, urmand parca traseul dealurilor si vailor pe care ne-am format ca popor.

Se presupune deasemenea ca modelele nationale de pe iile romanesti sau de pe stergare sunt o scriere veche, dacica, de mult pierduta in negura veacurilor, iar aceasta scriere transmisa intocmai din generatie in generatie avea rolul de a apara de rele, ca un fel de descantece brodate pe haine.

Ceea ce mi-a atras atentia si mi-a amintit de asta a fost un curs al domnului profesor Ion Manzat, in care dansul ne-a relatat o intamplare din tinerete, mai précis o pelicula vizionata de dansul si prezentata de Henri Coanda. Acea pelicula reprezenta un studiu facut de Dl. Coanda in care dansul observase si fotografiase la microscop cristale de apa din creierul diferitor indivizi, apartinand mai multor natiuni. 3 exemple erau representative in opinia dl-ului Manzat:

in cazul unui japonez, cristalul de apa avea o forma hexagonala, si o structura interna densa, ca o dantelarie; in cazul germanului cristalul era perfect rotund, iar in interior perfect impartit de diametre si raze, iar la roman, fara a avea un contur bine definit, cristalul avea in interior exact modelele de pe iile romanesti. Se poate pune problema unui pattern cerebral subconstient de genul acesta? Din moment ce se presupune ca exista o “constiinta universala”, nu vad de ce nu ar exista si acest tip de structura proprie noua (o “constiinta nationala”?).

Un alt argument in sprijinul acestei ipoteze vine din Japonia! Expozitita domnului Masaru Emoto! Se pare ca domnul Emoto a ajuns sa fie interesat de structura moleculara a apei, si de ce anume o influenteaza Domnul Emoto s-a gandit ca poate raspunde la influente non-fizice, asa ca a dezvoltat o serie de studii, a aplicat stimuli mentali, si a realizat fotografii la un microscop cu pelicula obscura.

Apa este cel mai receptiv dintre cele patru elemente de baza.
Apa din Barajul de la Fujiwara, a fost pusa in niste sticle transparente, fiecare etichetate cu cate un cuvant reprezentand un sentiment si lasate asa o zi si o noapte. In functie de cuvantul scris pe sticla, moleculele de apa au luat o anumita forma, acestea fiind apoi observate la microscop comparate cu proba initiala de apa si fotografiate.

Daca gandurile au asupra apei aceasta influenta, noi fiind facuti 90% din apa…oare cum si cat de mult ne pot autodetermina existenta?
Dăinuie încă printre evoluționiști o legendă care spune că "ontogenia recapitulează filogenia"; adică dezvoltarea fătului uman în pîntece este un fel de refacere a istoriei evoluției, embrionul trecînd de la stadiul de pește la cel de reptilă și așa mai departe.

Oare se intampla la fel si cu creierul nostru, memoria speciei ramanand insa in subconstient, ca o mostenire adormita? Asa s-ar explica multe fenomene bizare, reactii pe care le avem in anumite situatii limita, sentimentul de deja-vu, etc.

Experimentele stiintifice arata ca daca conectam creierul unei persoane la un tomograf computerizat, si ii cerem sa priveasca un anumit obiect, anumite portiuni ale creierului se vor activa in timp ce priveste obiectul. Apoi li se cere sa inchida ochii si sa-si imagineze acelasi obiect. Si in timp ce isi imagineaza acelasi obiect, se activeaza aceleasi zone ale creierului, ca si atunci cand il priveau efectiv.
Aceasta ii face pe oamenii de stiinta sa-si puna urmatoarea intrebare: "Cine vede de fapt?

Creierul sau ochii?" si "Ce este realitatea? Ceea ce vedem prin intermediul creierului, sau ceea ce vedem prin intermediul ochilor?" Si adevarul este ca (virgula) creierul nu face diferenta intre ceea ce vede efectiv in mediul inconjurator si ceea ce isi aminteste, deoarece in ambele situatii se activeaza practic aceleasi retele neuronale. Si atunci ne punem intrebarea: "Ce este realitatea?"

Se spune ca atunci cand amer-indienii din insulele Caraibe au vazut navele lui Columb, apropiindu-se, ei practic nu au putut sa le vada deloc, pentru ca nu semanau cu nimic din ce vazusera ei pana atunci. Asa ca nu puteau sa le vada. Cand armada spaniola a lui Columb a ajuns in Caraibe, amer-indienii nu au reusit sa vada navele, chiar daca erau prezente la orizont.

Motivul pentru care n-au vazut navele, a fost ca ei nu stiau, in creierul lor nu exista nici o informatie referitoare la existenta caravelelor spaniole. Shamanul a privit oceanul si a vazut valurile cauzate de nave, dar nu se vedea nici un vas. Asa ca a inceput sa se intrebe care era cauza respectivului efect. Asa ca in fiecare zi mergea si privea marea. Din nou si din nou. Dupa un anumit interval de timp a reusit sa vada navele. O data ce le-a vazut, le-a spus tuturor ca navele exista. Si pentru ca toti aveau incredere in el, le-au vazut si ei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.