Sub portic

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Am face o enumerare fara rost spunind ca Chrysippos il identifica pe Hefaistos CM focul creator, pe Atena cu eterul, iar pe Dionysos cu suflul hranitor. Ceea ce trebuie facut este sa vedem cum se integreaza aceste asimilari in doctrina scolii, cum se justifica, ce culoare speciala capata ele repuse In cadrul lor.

Zenon este intemeietorul stoicismului, dar Chrysippos este marele sau [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Sub portic

Am face o enumerare fara rost spunind ca Chrysippos il identifica pe Hefaistos CM focul creator, pe Atena cu eterul, iar pe Dionysos cu suflul hranitor. Ceea ce trebuie facut este sa vedem cum se integreaza aceste asimilari in doctrina scolii, cum se justifica, ce culoare speciala capata ele repuse In cadrul lor.

Zenon este intemeietorul stoicismului, dar Chrysippos este marele sau teoretician. Primul a oferit caaavaua, iar cel de al doilea a executat miile de broderii. El a ilustrat afirmatiile lui Zenon mult mai des decit le-a modificat. Dealtfel de la Chrysippos ne-au ramas cele mai numeroase texte, mai ales privitoare la domeniul pe care il exploram. Vom axa deci studiul nostru despre vechiul stoicism asupra lui Chrysippos si vom indica pe parcurs punctele in care Zenon sau Cleanthes au avut pozitii originale.

Ginditorii Porticului nu au avut fata de Homer atituAZdinea ferventa si naiva a unui apologist ca Heraclit. Ei cunosc scrierile sofistilor, iar maestrul lor a profitat de lecAZtiile cinicilor. Ei nu-i vor introduce deci pe zeii poetilor si ai cetatilor in panteonul lor filosofic, doar pentru a-i adora in mod candid.Ei stiu cit valoreaza zeii, ce reprezinta ei. Ei au analizat mersul spiritului omenesc in elaborarea credintelor, in forAZmarea conceptiilor despre lumea supranaturala. Ei ne vor explica cum mai intii oamenii au fost izbiti de armonia miscarii astrelor si de catre regularitatea cursei lor, care produc alternarea zilelor si noptilor, ca si revenirea perioAZdica a anotimpurilor;

ne vor mai spune ca oamenii vazind animalele naseindu-se po pamlnt, plantele si fructele zamis-lindu-se in sinul pamintului, au tras concluzia ca cerul joaca intr-un fel rolul tatalui, care fecundeaza prin ploi pamin-tul-mama. Apoi oamenii au divinizat soarele si luna, acesti luminatori vesnic vii.
Omul a facut apoi deosebire intre divinitatile binefacaAZtoare, ca Zeus, Ilera, Hermes, Demeter, si cele raufacatoare: Poinai, Erinii, Ares. Omul a creat zei care sa prezideze activitatea omeneasca: Speranta, Dreptatea, Eunomia, iar alti zei pentru a prezida pasiunile, ca Eros sau Afrodita.

Omenirea a adoptat, in final, creatiile poetice, cum erau Titanii lui Hesiod si a inaltat la demnitatea divina pe bineAZfacatorii sai: Herakles, Dioscurii, Dionysos5. Avem aici o solutie cit se poate de evoluata si de pozitiva a problemei religioase.invatatura despre zei ne parvine, in sfirsit, pe o cale triAZpla: fizica, mitica, politica6. Astfel zis, exista zeii savanAZtilor, cei ai poetilor, cei ai preotilor, cei ai cetatilor. Si unii si altii contin aspacte fragmentare si complementare ale adevarului.

Stoicii expun acest adevar -- doctrina lor -- coborind apoi catre zeii fizicii, ai poeziei si ai cultului pantru a arata ca sint in acord cu stoicismul. Pentru a se realiza aceasta potrivire a fost nevoie, desigur, de citeva mici ajusAZtari, po care epicureii sau altii le-au reprosat adversarilor lor stoici. Acestia ii acuzau di acomodarea si adaptarea miturilor lui Homer, Hesiod, Euripide, Orfeu si Musarios, tezelor stoice. Philodamos, pe urmele lui Phedru, reproseaza
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.