Studiul transformatoarelor trifazate

2x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.58

nivel: Facultate

Transformatorul electric este un aparat constituit dintr-un sistem de înfășurări electrice imobile, între care au loc transfer de energie prin inducție elctromagnetică.

El este utilizat pentru modificarea parametrilor puterii electromagnetice transferate de la o rețea electrică de curent alternativ, la altă rețea tot de curent alternativ, păstrând frecvența. Acești parametri sunt te[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiul transformatoarelor trifazate

Transformatorul electric este un aparat constituit dintr-un sistem de înfășurări electrice imobile, între care au loc transfer de energie prin inducție elctromagnetică.

El este utilizat pentru modificarea parametrilor puterii electromagnetice transferate de la o rețea electrică de curent alternativ, la altă rețea tot de curent alternativ, păstrând frecvența. Acești parametri sunt tensiunea și curentul, iar alteori și numărul de faze.

...

5)Circuitele magnetice ale transformatoarelor:

Circuitele magnetice sau miezurile magnetice ale transformatoarelor, asugura inchiderea liniilor de cimp magnetic si serveste drept suport pentru infasurarea primara si infasurarea secundara.

Miezurile magnetice se realizeaza din tole laminate la cald sau la rece, si izolate intre ele cu lac electrroizolant.
Circuitele magnetice pot fi realizate prin suprapunerea sau prin intreteserea tolelor, si din punct de vedere constructiv sunt de trei feluri:

• cu sectiune patrata
• cu sectiune dreptunghiulara
• cu sectiune in trepte

Tolele pot fi realizate in profile de „ U ”, „ I ” sau „ E ” ,iar dupa asamblarea lor, pachetul se stringe cu suruburi sau cu buloane.

La un circuit magnetic se deosebesc următoarele părți:

• coloanele- părțile din circuitul magnetic pe care sau în jurul cărora sunt dispuse înfășurările;
• jugurile- părțile din circuitul magnetic care nu au înfășurări și care servesc la închiderea circuitului magnetic. Când jugul leagă cele două capete ale unei coloane, se numește jug lateral.

Tipurile constructive principale de circuite magnetice sunt:

• circuit magnetic cu coloane, la care jugurile unesc capetele diferitelor coloane și nu există juguri laterale.
• în manta, la care unele coloane au câte un jug lateral.

6) Înfășurările transformatorului

a) Clasificare, materiale utilizate:

Transformatorul are o înfășurare de înaltă tensiune, corespunzătoare tensiunii nominale celei mai mari, și o înfășurare de joasă tensiune, corespunzătoare tensiunii celei mai mici. Exista transformatoare numite cu trei înfășurări, care au o a treia înfășurare de medie tensiune, corespunzătoare unei tensiuni intermediare între tensiunea nominala cea mai mare și cea mai mică.

La transformatoarele trifazate, fiecare înfășurare (de înaltă tensiune sau de joasă tensiune) este formată din trei înfășurări de fază, iar pe o coloană sunt montate câte o înfășurare de fază de înaltă tensiune și una de joasă tensiune.

Exista trei modalitati de asezare a bobinelor pe circuitul magnetic, obtinandu-se infasurari:

• concentrice- atunci când înfășurarea de joasă tensiune este așezată la interior lângă miez, deoarece este mai ușor de izolat față de acesta, iar înfășurarea de înaltă tensiune, care are aceeași înălțime, este montată la exterior(este utilizat cel mai des);
• biconcentrice- atunci când una dintre înfășurări este divizată în două părți, infasurarea de inalta tensiune este plasata intre doua infasurari de joasa tensiune (este utilizat la transformatoarele mari);
• alternate- atunci când bobinele înfășurării de înaltă tensiune și de joasă tensiune sunt montate alternativ pe coloană, deci sunt alcatuite din galeti.

Galetii reprezinta partile componente ale infasurarii inui anumit tip de transformator, care au forma unui inel cu sectiune dreptunghiulara, si sunt alcatuiti din mai multe straturi de spire. Pentru infasurari, se folosesc conductori de cupru, cu sectiune rotunda, sau, cu sectiune dreptunghiulara pentru curenti mari. Izolatia se face cu lac electroizolant, cu email sau cu hartie impregnata.

b) Tipuri de înfășurări pentru transformatoare:

Principalele tipuri de înfășurări pentru transformatoare sunt:

• înfășurare cilindrică- folosită pe partea de joasă tensiune la transformatoare de putere mică.
Se execută din conductor dreptunghiular, îndoit pe lat sau pe muchie, sub forma unei elice cu spirele lipite între ele.
Înfășurarea poate fi executată într-un singur strat, având ieșirile situate la cele două capete opuse ale înfășurării(numita și înfășurare cilindrică simplă), sau în două straturi, când ieșirile sunt situate în aceeași parte a înfășurării.

• înfășurarea elicoidală (spiralată)- folosită la transformatoare de putere mai mare în locul înfășurării cilindrice.
Când numărul de conductoare în paralel al unei înfășurări cilindrice este mai mare, uneori până la 20, grosimea spirei este relativ mare și, pentru a se îmbunătăți răcirea, spirele înfășurării cilindrice sunt distanțate între ele, pentru a permite circulația uleiului între ele. În acest fel, înfășurarea are spirele dispuse după o elice și se numește înfășurare elicoidală.

Fiecare spiră este formată din mai multe conductoare în paralel, izolate între ele și îndoite pe lat.Folosindu-se de mai multe conductoare în paralel, atât la înfășurările cilindrice cât mai ales la acela elicoidale, se schimbă din loc în loc ordinea de așezare a conductoarelor în paralel, prin așa numitele transpoziții, dispuse uniform pe axa longitudinală a înfășurării.

• Înfășurarea cilindrică în straturi (stratificată)- folosită pe partea de înaltă tensiune la transformatoarele până la 1600kVA. Ele se execută din conductor rotund, depănat în mai multe straturi, direct pe un cilindru izolat sau pe pene distanțoare.

• Înfășurarea în bobine- în mai multe straturi(înfășurări secționate), folosită în locul celei stratificate, când grosimea înfășurării împiedică răcirea. Ea este formată din mai multe bobine, separate între ele prin distanțoare, depănate de regula fără întreruperea conductorului.

• Înfășurarea în galeți- formată din mai mulți galeți dubli sau jumelați , din conductor dreptunghiular îndoit pe lat, legați între ei. Galetul jumelat este format din doi galeți simpli, înseriați la interior fără întreruperea conductorului, ambele ieșiri ale galetului găsindu-se la exterior.

• Înfășurarea continua- folosită în locul înfășurării în galeți pentru a se evita prea multe legături între galeți. Ea este formată dintr-un număr par de galeți din conductor dreptunghiular îndoit pe lat și depănat fără întreruperea conductorului, astfel ambele ieșiri din înfășurări sunt la exterior.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.