Studiul si evolutia poluarii

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.11

nivel: Liceu

Primii vizionari care au tras semnalul de alarmă legat de degradarea mediului înconjurător au fost oamenii de știință din secolul XIX care, confruntați cu urbanizarea și industrializarea galopantă au încercat să stopeze acțiunile destructive și să educe oamenii în domeniul științelor naturale și a protecției mediului. Din punct de vedere istoric conceptul de protecție a naturii a apărut prima oară[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiul si evolutia poluarii

Primii vizionari care au tras semnalul de alarmă legat de degradarea mediului înconjurător au fost oamenii de știință din secolul XIX care, confruntați cu urbanizarea și industrializarea galopantă au încercat să stopeze acțiunile destructive și să educe oamenii în domeniul științelor naturale și a protecției mediului. Din punct de vedere istoric conceptul de protecție a naturii a apărut prima oară la mijlocul secolului XIX la biologi (Humbold, Darwin, Wallace) și la romantici (Wordsworth, Emerson, Thoreau).

Prima societate de protecție a naturii atestată a fost fondată în Anglia în 1865 sub numele Commons, Open Spaces and Footpath Preservation Society iar prima lege antipoluare - Alkali Law a fost dată de parlamentul britanic în 1863. În 1864 Congresul Statelor Unite hotărăște ca Valea Yosemite să devină o zonă recreațională iar în 1872 se stabilește primul parc național la Yellowstone. În prima jumătate a secolului XX continuă distrugerile ecologice cauzate de dezvoltarea extensivă a agriculturii care a dus la degradarea solurilor (SUA). Apare în SUA în 1935 Oficiul de conservare a solului care avea ca rol prevederea eroziunii accelerate. După 1945 se înființează primele organizații internaționale care se preocupă și de problemele mediului înconjurător:

• 1945 - ONU (Organizația Națiunilor Unite )
• 1945 - FAO (Food and Agricultural Organisation)
• 1956 - Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și a Resurselor Naturale
• 1961 - World Wildlife Found

Anii 1960 – 1980

Anii 60 au fost marcați de impactul tehnologiilor de război (incluzând și tehnologia nucleară) asupra mediului și de utilizarea produselor chimice devastatoare. Generațiile anilor 60 s-au format în contextul mișcărilor pacifiste și a unor mișcări de protecție a mediului precum Campania pentru dezarmare nucleară, Mișcarea pentru drepturi civile (SUA). Apar primele organizații nonguvernamentale (NGO) implicate în protecția mediului (Sierre Club). Are loc prima celebrare a Zilei Pământului (Earth Day) 21 martie 1970 când au loc mitinguri în toată America cu implicarea oficialităților și cu fonduri federale. Începând din anul 1970 Ziua Pământului a devenit o zi internațională. În anii 70, mișcarea ecologică s-a dezvoltat în continuare, ajungându-se la crearea organizațiilor Greenpeace și Friends of the Earth.

În anii 80 se conturează primele propuneri legate de dezvoltarea durabilă ca urmare a apariției unor accidente de mediu extrem de grave. Devine tot mai clar că trebuie stabilite bariere în calea potențialului destructiv al unor descoperiri științifice. În 1984 are loc un tragic accident în Bhopal (oraș din India Centrală), unde o fabrică de pesticide a companiei americane Union Carbid a explodat. Au fost înregistrați mii de morți iar impactul asupra mediului a putut fi simțit si 15 ani mai târziu. În 1986 a explodat un reactor nuclear al centralei nuclearo-electrice de la Cernobîl, Ucraina, fosta Uniune Sovietică. S-au înregistrat peste 100000 morți și imense degradări ale mediului. În 1987 a fost confirmată pentru prima data existența unei găuri în stratul de ozon.

Anii 1990

În 1991 are loc Războiul din Golf care duce la mari pierderi de vieți omenești și catastrofe ecologice. În 1993, Summitul de la Rio al Națiunilor Unite dezbate criza contemporană și mai ales impactul ei asupra mediului. Se angajează primul plan de acțiune globală Agenda 21. În capitolul 36 al Agendei 21 se afirma rolul cheie al educației ecologice. La 6 ani după Summitul de la Rio, cu tot entuziasmul care a dus la adoptarea Agendei 21, ea este în cea mai mare parte un eșec. Au fost depuse eforturi mari de către unele state, organizații sau corporații. Opinia publică este saturată cu informații legate de mediu (în general în țările occidentale) dar mobilizarea în jurul cauzei a scăzut. Acțiunile pentru mediu par a fi în retragere peste tot cu excepția Peninsulei Scandinave.

Ca rezultat al Conferinței de la Rio a apărut GEF (Global Environment Facility) care reprezintă un mecanism de finanțare ale unor proiecte legate de mediu și dezvoltare în diferite părți ale lumii. Finanțatorii GEF sunt Banca Mondială, UNDP (Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare) și UNEP (Programul Națiunilor Unite pentru Mediu). UNEP contribuie cu experiența științifică și selectează ariile proiectelor GEF, UNDP face legătură între mediu și dezvoltare, Banca Mondială este responsabilă de proiectele de investiții.

Direcțiile în care acționează GEF sunt:

• reducerea efectului de încălzire globală;
• protecția biodiversității;
• protecția apelor internaționale;
• reducerea efectului de epuizare a ozonului.

Poluarea atmosferică

Aerul pe care îl inspirăm este parte din atmosferă, amestecul de gaze ce acoperă globul pământesc. Acest amestec de gaze asigură viața pe pământ și ne protejează de razele dăunătoare ale Soarelui.
Atmosfera este formată din circa 10 gaze diferite, în mare parte azot (78%), și oxigen (21%). Acel 1% rămas este format din argon, dioxid de carbon, heliu și neon. Toate acestea sunt gaze neutre, adică nu intră în reacție cu alte substanțe. Mai există urme de dioxid de sulf, amoniac, monoxid de carbon și ozon (O3) precum și gaze nocive, fum, sare, praf și cenușă vulcanică.
Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a menținut timp de milioane de ani, este amenințat acum de activitatea omului. Aceste pericole ar fi efectul de seră, încălzirea globală, poluarea aerului, subțierea stratului de ozon și ploile acide.
În ultimii 200 ani industrializarea globală a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic. Arderea cărbunelui și a gazului metan a dus la formarea unor cantități enorme de dioxid de carbon și alte gaze, mai ales după sfârșitul secolului trecut a apărut automobilul. Dezvoltarea agriculturii a determinat acumularea unor cantități mari de metan și oxizi de azot în atmosferă.

Poluarea atmosferică reprezintă contaminarea atmosferei cu deșeuri gazoase, lichide sau solide sau cu produse care pot periclita sănătatea oamenilor, a animalelor și a plantelor. Se vorbește despre poluarea atmosferică atunci când una sau mai multe substanțe sau amestecuri de substanțe poluante sunt prezente în atmosferă în cantități sau pe o perioadă care pot fi periculoase pentru oameni, animale sau plante și contribuie la punerea în pericol sau vătămarea activității sau bunăstării persoanelor” (Organizația Mondială a Sănătății O.M.S.).

Printre poluările atmosferice naturale se numără polenul plantelor și florilor care provoacă alergii. Substanțele poluante din atmosferă sunt substanțe gazoase, lichide sau solide, care le modifică compoziția. Gazele sunt substanțe care, în condiții normale (temperatura locală, presiune 1013 hPa) sunt în stare gazoasă, lichefiindu-se la temperatura joasă (condensare), de exemplu CO2, SO2, ozonul. Vaporii sunt gaze care se condensează în condiții normale, de exemplu vaporii de apă. Ceața, fumul, praful sunt particule foarte fine de materii (aerosol) de un diametru de 0,001-100 um.
Praful provine din diviziunea materiei fine în particule aproape coloidale de 10-100 um. Emisiile sunt substanțe eliberate în atmosferă de către uzine. Aceste substanțe se răspândesc pretutindeni, căzând din nou sub forma de particule și mai fine decât poluarea atmosferică măsurabilă în locurile de emisie. Fixarea unei valori limită se fondează pe criteriile calităților aerului, a parametrilor măsurați, a căror interpretare variază de la o țară la alta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.