Studiul reactiilor chimice

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Fenomenele chimice (reactiile chimice) si fizice (modificarile de faza) sunt insotite de transformari energetice, indeosebi sub forma de caldura.
Termodinamica chimica studiaza transformarile energetice care insotesc reactiile chimice, conditiile de stabilitate ale sistemelor chimice, legile dupa care acestea se transforma pentru a atinge starea de stabilitate maxima, numita echilibru chimi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiul reactiilor chimice

Fenomenele chimice (reactiile chimice) si fizice (modificarile de faza) sunt insotite de transformari energetice, indeosebi sub forma de caldura.
Termodinamica chimica studiaza transformarile energetice care insotesc reactiile chimice, conditiile de stabilitate ale sistemelor chimice, legile dupa care acestea se transforma pentru a atinge starea de stabilitate maxima, numita echilibru chimic..

Unele marimi termodinamice caracterizeaza reactiile chimice din punct de vedere energetic, facand posibile aprecieri asupra posibilitatii sau imposibilitatii desfasurarii lor in timp ce termodinamica fenomenologica studiaza sistemele reale pe baza principiilor I, II si III ale termodinamicii, principii cu valabilitate generala.Procesele chimice in care sistemul reactant cedeaza caldura mediului exterior sau in care produsii de reactie au o energie mai mica decat reactantii se numesc reactii exoterme. Invers, procesele chimice in care sistemul reactant absoarbe caldura din mediul exterior sau in care produsii de reactie au o energie mai mare decat reactantii se numesc reactii endoterme (fig.1.1).

Caldura care se cedeaza sau se absoarbe in timpul unei reactii chimice se numeste caldura de reactie sau efect termic. Dupa procesele chimice la care se refera, caldura de reactie este denumita caldura de formare, de descompunere, de neutralizare, de disociere, de ardere etc.
Caldura de reactie este o marime constanta pentru un proces chimic, daca acesta are loc in aceleasi conditii de presiune (p), temperatura (T), stare fizica a substantelor (s,l,g), s.a.. Fiind o forma de energie se exprima in: kJ sau kcal.

Calculul entalpiei de reactie standard din entalpiile standard de formare ale substantelor presupune desfasurarea reactiilor chimice in stricta concordanta cu coeficientii ecuatiei chimice. Astfel, folosind relatia (1.30) entalpia de reactie standard este egala cu diferenta dintre suma algebrica a caldurilor de formare standard a reactantilor. Entalpia de formare este o masura a stabilitatii substantelor si a fortelor atractive intre atomii ce formeaza moleculele substantelor.

O substanta este cu atat mai stabila cu cat entalpia de formare are o valoare negativa mai mare. Variatiile de energie ce insotesc reactiile chimice se datoresc ruperii legaturilor dintre atomii reactantilor si formarii de noi legaturi intre acestia, in cadrul produsilor de reactie, ruperea legaturilor chimice fiind un proces endoterm, iar formarea legaturilor fiind un proces exoterm. Entalpia de reactie este egala cu diferenta dintre suma energiilor legaturilor desfacute si suma energiilor tuturor legaturilor nou formate:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.