Studiul pietei de produse lactate in Republica Moldova

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.86

nivel: Facultate

Dat fiind faptul ca pentru a putea exporta in tarile UE e nevoie de indeplinit o serie de cerinte de calitate a produselor, principalele tari partenere pentru export de lactate ale Moldovei sunt Rusia, tarile CSI cat si o parte din tarile arabe. O data cu intrarea in UE, au aparut dificultati privind exportul de lactate in Romania, desi o mare parte din intreprinderi depune eforturi pentru a relua[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiul pietei de produse lactate in Republica Moldova

Dat fiind faptul ca pentru a putea exporta in tarile UE e nevoie de indeplinit o serie de cerinte de calitate a produselor, principalele tari partenere pentru export de lactate ale Moldovei sunt Rusia, tarile CSI cat si o parte din tarile arabe. O data cu intrarea in UE, au aparut dificultati privind exportul de lactate in Romania, desi o mare parte din intreprinderi depune eforturi pentru a relua exportul, in special producatorii de inghetata.

Din cauza stocurilor mari de lactate a producatorilor si a invaziei produselor de import, pe parcursul anului 2009 a fost restrictionat importul la lactate cateva luni. Desi producatorii s-au pronuntat contra acesteimasuri, aceasta a dus la lichidarea stocurilor si la ameliorarea situatiei pe termen scurt.

2. Principalii jucatori pe piata
Sectorul de fabricare a produselor lactate este o ramura cu un nivel inalt de concurenta. Actualmente pachetele de control ale majoritatii intreprinderilor din sector sunt controlate de fonduri sau investitori straini. Investitorii straini au preluat pachetul de control a S.A "Inlac", "Lapte Hancesti", "Fabrica de unt Floresti", "Fabrica de branzeturi din Soroca".

Conform datelor statistice, industria de prelucrare a laptelui este reprezentata de 33 de intreprinderi de prelucrare a laptelui, dintre care in jur de 13 activeaza. In mare parte piata produselor lactate este asigurata de 9 companii mari.Intreprinderile de prelucrare a laptelui sunt distribuite uniform pe tot teritoriul Moldovei. Totusi, ponderea cea mai inalta in volumul total de productie apartine intreprinderilor situate in partea de nord a republicii.

Principalele companii din industria lactatelor sunt:
- Grupul JLC. Din vara anului 2004 S.A. "Incomlac", S.A. "Lapte", S.A. "Frigo", S.A. "Comlac" au inceput sa activeze sub o marca comerciala unica - "JLC". In prezent exporta in Ucraina, Rusia si unele tari arabe. Din cadrul grupului se remarca Incomlac care este cea mai mare intreprindere prelucratoare din Moldova. Cifra de afaceri a acesteia in 2009 a constituit 387 mln. Lei.

- Alba - din 2004 este parte a grupului francez Lactalis. Intreprinderea ALBA dispune de doua branduri - "Alba" si "President" cu care concureaza pe piata.
- Inlac (Fabrica de lactate din Cupcini). Inlac este parte a Via Lactia Moldova, iar cifra de afaceri a acesteia in 2009 a constituit 7,4 mln. Lei.

- Lapmol (Fabrica de lactate din Calarasi si Lipcani). Initial ea a fost o companie de distribuire a produselor lactate ale producatorilor locali, dupa care s-a ocupat de prelucrarea laptelui. In afara de fabricarea produselor lactate.

Conform cifrei de afaceri, in ultimii ani lider al pietei este S.A. "Incomlac" cu o pondere de 23%, care impeuna cu restul intreprinderilor din grupul JLC ocupa aproximativ 46% din piata, pozitiile urmatoare fiind ocupate de Lactalis Alba Moldova cu 18 %, Lapmol-12%, Inlac, Lactis -3 % si Promilk -9 % Astfel, in prezent, lui JLC ii revine aproximativ cea mai mare parte din piata produselor lactate.

3. Consumatorii
3.1. Caracteristici economice si psihografice--Conform datelor BNS, pe parcursul anilor 2006-2009 cheltuielile de consum a populatiei RM au crescut. Cifrele sunt destul de clare: fata de 2006, in 2009 populatia a scos din buzunare mai multi bani pentru cheltuielile de consum, la fel si cele destinate procurarii produselor alimentare.

Desi venitul lunar disponibil inregistreaza pe parcursul anilor o usoara crestere, constituind in 2009 -1204 lei, totusi este devansat de cresterea cheltuielilor de consum. Astfel, cheltuielile de consum medii lunare pentru o persoana reprezinta in jur de 551 lei. Cea mai mare pondere in cadrul acestora detin cheltuielile pentru produse alimentare, de aproximativ 40%.

Cea mai mare parte din cheltuielile consumatorilor pentru produse alimentare revin pe seama produselor din carne (112 lei), a produselor de panificatie (86 lei), produselor lactate si legumelor.In prezent un consumator cheltuieste in medie 62 lei lunar pentru produsele lactate (5,1 % din cheltuieli de consum). In anii precedenti aceasta constituia 56,1 lei.

In ceea ce priveste preferintele in lactate, moldovenii sunt inca conservatori si traditionalisti. Consumul de lapte tine de educatie, de traditie si alti factori. Sunt tari in care se consuma foarte mult lapte, aproape dublu fata de medie, cum ar fi Norvegia, Finlanda, Spania, Suedia si tari in care consumul de lapte este foarte redus.

In Moldova, care are o crestere vizibila a pietei lactatelor, se observa o educare a consumatorului care renunta la traditionalism si incepe sa fie deschis si spre noi sortimente de branza, cascavaluri si iaurturi, apreciind si alte atribute de produs in afara de pretul scazut: calitatea si beneficiile asupra sanatatii.

Factorii decizionali la cumpararea produselor lactate sunt:
•calitatea,
•pretul,
•termenul de valabilitate,
•marca,
•ambalajul.

Trebuie mentionat ca nu exista un proces unic de evaluare care sa fie utilizat de toti consumatorii si nici de un singur consumator, in toate situatiile de cumparare. Exista doua categorii de consumatori: cei care se hotarasc in fata raftului ce produs vor cumpara (aici fiind inclusi si cei care se hotarasc acasa ce produs vor cumpara dar se razgandesc in magazin deoarece produsul nu este disponibil sau au gasit ceva mai bun) si cei care au luat decizia anterior.

Principalii consumatori ai produselor lactate sunt persoanele de la oras, cei din spatiul rural preferand produse lactate mai ieftine ale producatorilor locali. O ultima observatie importanta este aceea ca piata este insuficient dezvoltata in principal din cauza puterii reduse de cumparare, dar si datorita lipsei de educatie a consumatorului. Totalitatea populatiei adulte a crescut si si-a format gusturile si preferintele alimentare inainte de 1989.

3.2. Consumul de lactate
In ultimii ani, consumul de lactate in Republica Moldova pe cap de locuitor a crescut semnificativ, insa este net inferior nivelului din Europa. Din 2000, in statele europene consumul global de produse lactate a crescut in medie cu 2,5% in fiecare an. Aceasta crestere s-a redus in 2008-2009 la 1% pe an.In prezent in RM consumul mediu de lactate anual este 180 l pe persoana, detinand o pondere de 20,4%in total consum al persoanelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.