Studiul pietei

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

In alte situatii, atunci cand este vorba de servicii, adica de bunuri intangibile, exprimarea se va face in unitati de masura conventionale, ca, de exemplu, calatori-kilometri. In unele cazuri insa se poate masura volumul unei piete in termini monetari, adica prin suma cheltuielilor consumatorilor pentru produsul sau serviciul considerat. De asemenea, aceasta modalitate de exprimare este singura p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiul pietei

In alte situatii, atunci cand este vorba de servicii, adica de bunuri intangibile, exprimarea se va face in unitati de masura conventionale, ca, de exemplu, calatori-kilometri. In unele cazuri insa se poate masura volumul unei piete in termini monetari, adica prin suma cheltuielilor consumatorilor pentru produsul sau serviciul considerat. De asemenea, aceasta modalitate de exprimare este singura posibila in cadrul unor produse foarte eterogene, cum ar fi cele farmaceutice, pentru care ar fi absurd sa se faca masurarea in tone sau in alte unitati.

In acceptiunea sa mai larga, cuvantul "piata" desemneaza ansamblul publicului susceptibil de a exercita o influenta asupra vanzarilor unui produs sau, mai general, asupra activitatilor unei organizatii. Acest public este compus din indivizi, intreprinderi sau institutii.
Componentele care definesc piata sunt:Consumatorii, respectiv utilizatorii, constituie componenta cea mai importanta a pietei avand in vedere ca ei exercita in toate cazurile o influenta directa asupra vanzarilor unui produs. Natura si caracteristicile acestora sunt foarte variate in functie de sectorul de activitate.

De exemplu, pentru produsele si serviciile de larg consum (alimentare, de locuit, de odihna, de transport) consumatorii, respective utilizatorii care se constituie in asa-zisi clienti finali, sunt formati din indivizi sau menaje (gospodarii familiale); pentru produsele si serviciile industriale (materii prime, semifabricate, echipamente industriale) clientii finali sunt intreprinderile sau organizatiile susceptibile de a le cumpara.

Cumparatorii unui produs, in anumite cazuri, se confunda cu consumatorii. Este, de exemplu, cazul pentru tigarete. Dar in multe situatii cele doua categorii nu se regasesc cu exactitate.astfel, in cazul deodorantelor pentru barbatii, cumparatorii sunt adesea sotiile.
Prescriptorii reprezinta acei componenti ai pietei care nu consuma si nici nu cumpara un produs sau serviciu ci doar dau sfaturi in legatura cu consumul, respective utilizarea acestuia.

Astfel, arhitectii exercita influenta asupra societatilor de constructii cand se pune problema alegerii materialului si echipamentelor ce vor fi puse in opera. Uneori este vorba nu numai de sfaturi, ci si de prescriptii, imperative carora cumparatorul trebuie sa se conformeze. De exemplu, produsele farmaceutice vandute pe baza de reteta se prescriu de catre medici. Distribuitorii sunt cei care isi gasesc locul intre producatori si consumatori si cuprind: angrosisti, detailisti, negociatori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.