Studiul pe piata bucuresteana de produse cosmetice realizat pe baza unui sondaj statistic

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 8.96

nivel: Facultate

Studierea pieței reprezintă un proces complex care vizează elemente cantitative și calitative, implicând modalități diferite de obținere a informațiilor și de prelucrare a datelor.

Elementele de bază în studiile de piață se referă la capacitatea pieței, dinamica pieței, distribuția spațială și structura pieței.Cercetarea de piață este una dintre cele mai importante componente ale c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiul pe piata bucuresteana de produse cosmetice realizat pe baza unui sondaj statistic

Studierea pieței reprezintă un proces complex care vizează elemente cantitative și calitative, implicând modalități diferite de obținere a informațiilor și de prelucrare a datelor.

Elementele de bază în studiile de piață se referă la capacitatea pieței, dinamica pieței, distribuția spațială și structura pieței.Cercetarea de piață este una dintre cele mai importante componente ale cercetării de marketing.

Principalele tipuri de sondaje aleatoare sunt: sondajul simplu, sondajul stratificat, sondajul de serii, sondajul secvențial și sondajul în trepte. În această lucrare vom face referire la sondajul simplu aleator și sondajul stratificat.
Capitolul 1
1.2 Sondajul simplu aleator

Sondajul sau selecția statistică este o metodă parțială de observare statistică, din ce în ce mai larg utilizată în cercetările statistice moderne. Sondajul se folosește pentru a înlocui o observare totală, de mare amploare, mai dificil de realizat, care presupune angajarea unor cheltuieli ridicate de resurse materiale, financiare și umane.

Avantajele cercetării statistice prin sondaj, opusă unei cercetări statistice totale, sunt incontestabile. Principalul avantaj al metodei sondajului statistic constă în faptul că această metodă este aplicabilă în toate cazurile în care se urmărește realizarea unei economii de resurse bănești, de muncă și de timp care, în ultimă instanță, înseamnă tot economie de bani, pentru obținerea unui volum de informații necesar și suficient, cu un grad de exactitate acceptabil.

Un alt avantaj al utilizării sondajului statistic este faptul că programul cercetării poate să fie mai amplu, iar informațiile detaliate pot fi culese doar de la unitățile statistice selectate în eșantion. Acest lucru permite o caracterizare mai profundă a fenomenelor studiate.

De asemenea, în etapa de culegere a datelor se poate folosi un personal de calificare superioară, ceea ce poate dermina reducerea erorilor de observare. Nu în ultimul rând, trebuie subliniat faptul că sondajul statistic devine absolut necesar și imperativ atunci când prin cercetarea statistică se distrug unitățile statistice supuse analizei, ca de pildă în controlul statistic al calității producției, la verificarea calităților organoleptice ale produselor. Totodată, sondajul statistic poate fi utilizat pentru verificarea programului unei observări totale și pentru verificarea și testarea unei ipoteze statistice.

Deși avantajele eșantionării sunt evidente, în contrapartidă există întotdeauna o incertitudine referitoare la posibilitatea extrapolării corecte a indicatorilor la întreaga populație. Părăsind terenul certitudinii și intrând in cel al probabilităților nu vom fi niciodată 100% siguri că eșantionul selectat oglindește perfect situația din colectivitatea generală.

Dacă se respectă, însă, anumite reguli în privința procedeului de selecție aleatoare și în privința mărimii eșantionului, se poate garanta, cu un anumit nivel prestabilit de confidență, reprezentativitatea eșantionului.

Folosirea selecției aleatoare, în care fiecare unitate statistică din colectivitatea generală are șansa calculabilă și diferită de zero să fie selecționată în eșantion, permite calcularea mărimii erorii și stabilirea prealabilă a acestei mărimi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.