Studiul influentei texturii asupra insusirilor senzoriale si a perceptiei consumatorilor

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Importanta texturii ca factor general de acceptabilitate a unui anumit grup de produse alimentare variaza foarte mult de la caz la caz. In functie de acest criteriu, in mod cu totul arbitrar, produsele alimentare pot fi grupate in trei mari categorii:Produse la care textura este extrem de importanta - carne si preparate din carne, produse extrudate tip snack; Produse la care textura este importan[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiul influentei texturii asupra insusirilor senzoriale si a perceptiei consumatorilor

Importanta texturii ca factor general de acceptabilitate a unui anumit grup de produse alimentare variaza foarte mult de la caz la caz. In functie de acest criteriu, in mod cu totul arbitrar, produsele alimentare pot fi grupate in trei mari categorii:Produse la care textura este extrem de importanta - carne si preparate din carne, produse extrudate tip snack; Produse la care textura este importanta - fructe, legume, paine si produse de panificatie, produse zaharoase, produse lactate si branzeturi;

Produse la care textura este fara mare importanta - bauturi alcoolice si nealcoolice.Cu toate ca textura unui produs alimentar de origine vegetala nu este principalul factor care determina acceptul de catre consumator, spre exemplu in comparatie cu textura produselor din carne, aceasta reprezinta un atribut important al calitatii fructelor si legumelor, atat in stare proaspata, cat si in stare procesata.
Textura alimentelor poate fi in acelasi timp un subiect care depinde de cultura fiecarui popor. Unele studii publicate de cercetatori americani au evidentiat imensa diversitate de termeni utilizati pentru descrierea senzatiilor olfactive ce apar cand alimentele sunt masticate.

In SUA, testele au dus la concluzia ca 78 de termeni sunt utilizati in acest scop, in timp ce in Japonia se utilizeaza 406 cuvinte.
Acest lucru este relativ usor de explicat daca se tine cont de sensibila traditie culinara a celor doua state. Interesant este faptul ca dintre primii cei mai des utilizati 10 termeni, 7 sunt comuni pentru ambele tari, cu toate ca este o mare diferenta intre cultura celor doua popoare. O concluzie importanta rezultata din aceste teste a fost si aceea ca termenul textura este adesea preluat ca un atribut al produsului alimentar (derivat din engleza to have texture), fiind confundat cu insusirea de a fi crocant.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.