Studiul geografic al populatiei si asezarilor umane din bazinul hidrografic al Trotusului

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 7.41

nivel: Facultate

Am ales ca temă de doctorat : „ Studiul geografic al populației și așezărilor umane din bazinul hidrografic al Trotușului”, pentru a aduce noi informații și detalii despre așezările rurale și urbane și despre continuitatea locuirii din vechime a acestor teritorii.

Locuind în orașul Comănești îmi este mai ușor să obțin informațiile necesare , să fac studiul de teren pent[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiul geografic al populatiei si asezarilor umane din bazinul hidrografic al Trotusului

Am ales ca temă de doctorat : „ Studiul geografic al populației și așezărilor umane din bazinul hidrografic al Trotușului”, pentru a aduce noi informații și detalii despre așezările rurale și urbane și despre continuitatea locuirii din vechime a acestor teritorii.

Locuind în orașul Comănești îmi este mai ușor să obțin informațiile necesare , să fac studiul de teren pentru a face cunoscută „ Prahova Bacăului” , după cum numea Alexandru Vlahuță – Valea Trotușului”.

Elemente importante ale peisajului geografic, așezările umane oglindesc modul cum acestea și-au adaptat mediul înconjurător în vederea satisfacerii nevoilor vieții materiale.

Așezările umane nu reprezintă numai o simplă adaptare la mediul înconjurător , ci ele reflectă și influențele factorilor sociali, economici și istorici. Satele au o origine veche în cadrul zonei studiate.

După afirmația prof. univ. Vasile Cucu, satele reprezintă : „ forme străvechi de organizare social- economică, a întregului teritoriu , deținut de acestea, au cea mai mare răspândire”. ( V. Cucu- Sistematizarea localităților și a teritoriului din România, 1977, pag. 31).

Înscriindu-se direcției de cercetare complexă a unităților geografice din țara noastră, lucrarea propune să realizeze o un studiu al populației și așezărilor umane , ca rezultat al adaptării la mediul înconjurător.

Bazinul hidrografic al Trotușului se află în zonă carpatică, subcarpatică și de podiș, între satul Făgețel și orașul Adjud impresionând ochiul călătorului atât prin sectoare înguste , lipsite de terase, cât și prin sectoare cu albii largi ce au permis apariția și răspândirea așezărilor umane din cele mai vechi perioade, urmărindu-se continuitatea și permanența locuirii acestor areale.

Este important de urmărit răspândirea populației și a așezărilor umane în altitudine de la 1050m în zona carpatică până la 20-50m în sectorul inferior.

De remarcat faptul că în cadrul arealului aflat în studiu conviețuiesc alături de români, secui și ceangăi ce au fost localizați la fosta graniță dintre Moldova și Transilvania , legătură facilitată de pasul Ghimeș prin intermediul căii ferate Adjud – Ciceu și a șoselei 12 A Adjud – Miercurea Ciuc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.