Studiul functionarii institutionale a statului roman

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Totodata, organizarea sociala a Romei, de la regalitate la Imperiu, precum si datele privitoare la populatiile latine, fata de care romanii si-au organizat cetatea in primele secole de existenta, sau strainii de cetatenia romana, inclusi ulterior in interiorul limes-ului, ni s-au parut indispensabile intelegerii modului de guvernare in dinamica sa. Intreaga existenta istorica a Romei reprezinta, i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiul functionarii institutionale a statului roman

Totodata, organizarea sociala a Romei, de la regalitate la Imperiu, precum si datele privitoare la populatiile latine, fata de care romanii si-au organizat cetatea in primele secole de existenta, sau strainii de cetatenia romana, inclusi ulterior in interiorul limes-ului, ni s-au parut indispensabile intelegerii modului de guvernare in dinamica sa. Intreaga existenta istorica a Romei reprezinta, in esenta, istoria delegarii conducerii unor categorii sociale, detinatoare ale privilegiilor politice, care sustin material si militar cetatea, poporul roman necunoscand conducerea de tip democratic, intalnita in veacul al V-lea a. Chr. la greci.

Altfel spus, Roma nu si-a platit niciodata cetatenii pentru a desfasura o actiune politica, ci le-a permis-o numai celor care aveau pentru aceasta suficiente resurse. Evolutia acestor grupuri sociale nu este, prin urmare, straina de structurile institutionale romane. Am lasat deoparte totalitatea elementelor de viata privata a romanilor, sporadicele precizari, ce tin de acest registru, fiindu-ne impuse de aceeasi intentie de prezentare cat mai explicita a domeniului public.
Pornind de la institutiile Republicii timpurii, institutii ale cetatii, romanii au incercat permanent ajustarea acestora la noile conditii ce au urmat expansiunii romane si care au dus la crearea Imperiului.

Daca in epoca republicana articularea institutiilor se realizeaza in cadrul unui regim oligarhic, epoca imperiala, prefigurata inca din ultimele veacuri republicane, a marcat trecerea spre o mai mare participare la viata publica din partea cetatenilor, in masura in care cetatenia romana se extinde, pe de o parte, in intreg spatiul mediteranean si, pe de alta parte, sunt asociati la guvernare unii membri de rang ecvestru. Prin urmare, in Principat, permeabilitatea sociala si, implicit, participarea la actul politic, nu mai este apanajul exclusiv al elitei aristocratice. Meritul imperial este de a fi scos Republica din criza institutionala, devenita evidenta la sfarsitul secolului I a. Chr., consecinta a expansiunii romane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.