Studiu privind prezenta stenozelor vaselor cervicale la bolnavii diabetici si non diabetici cu accident vascular cerebral ischemic

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Facultate

Patogeneza complicatiilor asociate diabetului este considerata complexa si multifactoriala. Pana in prezent paralelismul intre expunerea la hiperglicemii si initierea si progresia complicatiilor vasculare si neuropate, precum si dovedirea eficacitatii unui echilibru metabolic corect in prevenirea complicatiilor,incrimineaza cu tarie hiperglicemia, precum si alte anomalii metabolice intrinseci, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiu privind prezenta stenozelor vaselor cervicale la bolnavii diabetici si non diabetici cu accident vascular cerebral ischemic

Patogeneza complicatiilor asociate diabetului este considerata complexa si multifactoriala. Pana in prezent paralelismul intre expunerea la hiperglicemii si initierea si progresia complicatiilor vasculare si neuropate, precum si dovedirea eficacitatii unui echilibru metabolic corect in prevenirea complicatiilor,incrimineaza cu tarie hiperglicemia, precum si alte anomalii metabolice intrinseci, ca elemente patologice semnificative pentru dezvoltarea complicatiilor.

OBIECTIVELE LUCRARII
Lucrerea de fata urmareste depistarea modificarilor peretelui vaselor cervicale la bolnavii diabetici cu si fara accident vascular cerebral, modificari aflate in stransa legatura cu procesul accelerat de ateroscleroza initiat precoce la acesti pacienti.

MATERIAL SI METODA
S-au luat in studiu un numar de 180 de bolnavi pe care i-am repartizat ulterior in trei loturi a cate 60 de bolnavi.Doua loturi de pacienti au fost bolnavi cu accident vascular cerebral ischemic internati in Spitalul Clinic de Neurologie si Psihiatrie Oradea in perioada septembrie 1999-septembrie 2004. Un lot de pacienti (lotul I) cu accident vascular cerebral ischemic au fost diabetici ( cuprinzand randomizat atat diabetici de tip 1 cat si diabetici de tip 2) iar celalalt grup de bolnavi (lotul II) au fost diagnosticati cu accident vascular cerebral ischemic, dar fara patologie asociata de tip diabet sau alterarea tolerantei la glucoza.

Ultimul lot (III) a cuprins diabetici internati in Clinica Medicala 1 a Spitalului Clinic Judetean Oradea in perioada ianuarie 2003-septembrie 2004 , fara accident vascular cerebral.In cadrul studiului nostru examinarea Doppler ultrasonografica a sistemului carotidian si vertebral a fost efectuata cu doua ecografe : un Kretz Combison 530-3D, cu rezolutie inalta prevazut cu transductor linear de 7 MHz si un aparat Agilent Sonos 4500 cu Doppler pulsat si color prevazut cu transductori multipli de 3,5 MHz, / MHz si 13 MHz, cu care s-au efectuat explorari ecografice ale vaselor gatului, in modul B, cu sectiuni longitudinale si transversale precum si evaluarea Doppler a acestor vase.

Am evaluat cele trei loturi prin ecografie bidimensionala sau Doppler din punctul de vedere al structurii vaselor gatului si anume artera carotida comuna, artera carotida interna si externa si arterele vertebrale. S-a urmarit prezenta placilor ateromatoase si clasificarea stenozelor in functie de gradul ocluziei (moderate , semnificative, preocluzive si ocluzive), efectuandu-se si masurarea grosimii medie-intima la pacientii care nu prezentau ateroscleroza, cresterea acestui parametru fiind semn precoce de ateroscleroza.

Peretele carotidian examinat cu transductoare cu frecventa mai mare de 7 Mhz are un aspect stratificat, fiiind alcatuit dintr-un strat hiperecogen extern, corespunzator adventitiei, un strat hipoecogen mijlociu corespunzand mediei si un strat ecogen intern, corespunzand intimei. Straturile corespunzatoare adventitiei si mediei definesc marginea interna si externa a peretelui vascular, in timp ce ecoul intern reprezinta interfata intre peretele si lumenul vascular si nu intima propriu zisa, care este foarte subtire. Grosimea maxima a ecoului intimal nu depaseste 1mm.

Exista mai multe tipuri de placi aterosclerotice: fibroadipase, fibroase, placi calcificate cu ecostructura omogena , care nu prezinta risc sau implica un risc mai scazut de AVC, si ecostructura heterogena acompaniata de un risc crescut de AVC. Caracterul focal sau difuz al neomogenitatii are aceeasi semnificatie prognostica pentru pacient (1).
In cadrul primului lot, pentru artera carotida comuna, stenozele moderate s-au inregistrat intr-o proportie majoritara de 51,7%, urmate de stenozele semnificative 15% , preocluzive 8,3% si ocluzive 5%.( Tabel 1.)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.