Studiu privind implicatiile fumatului asupra raspunsului hemoragic parodontal

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.79

nivel: Facultate

Toti participantii la studiu au prezentat parodontita marginala cronica usoara(1), diagnosticul bazandu-se pe examenul clinic si radiologic.
Au fost selectati doar cei care au prezentat o igiena buna sau medie evidentiata la testare de un indice de placa Silness Loe de maxim 2. Au fost exclusi cei care au renuntat la fumat, cat si cei cu afectiuni generale care agraveaza simptomatologia [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiu privind implicatiile fumatului asupra raspunsului hemoragic parodontal

Toti participantii la studiu au prezentat parodontita marginala cronica usoara(1), diagnosticul bazandu-se pe examenul clinic si radiologic.
Au fost selectati doar cei care au prezentat o igiena buna sau medie evidentiata la testare de un indice de placa Silness Loe de maxim 2. Au fost exclusi cei care au renuntat la fumat, cat si cei cu afectiuni generale care agraveaza simptomatologia parodontala, ceea ce ar fi putut influenta negativ rezultatele studiului.

Cei inclusi in studiu au avut peste 20 de dinti prezenti.
Metoda de sondare a fost aleasa in functie de forta cu care se realizeaza, locul pana unde se introduce sonda si angulatia sondei.(1,2)A fost preferata metoda de sondare cu forta controlata, care, desi mai dificila ,produce mai putine traume si mai putine rezultate fals pozitive din tesuturi sanatoase.(1,3)Forta de sondare a fost de 25 N. Aceasta poate fi invatata prin introducerea subunghiala a sondei fara a provoca durere.(

1,3)Sangerarile gingivale au fost inregistrate dihotomic ca sangerare(1) sau nu(0) la 30 secunde dupa sondare prin deplasare circumferentiala o singura data cu o forta de 25 N (sonda parodontala) in 4 zone ale fiecarui dinte .(1,4)Zonele vestibulare, linguale, meziale, distale au fost examinate si sangerarea a fost data de frecventa relativa a locurilor sangerande (%).(3,4) Sonda a fost introdusa paralel cu axul dintelui.

Referitor la adancimea sondarii,cercetarile comparative privind sondarea pana la baza pungii gingivale si sondarea doar a tesuturilor marginale considera ca prima metoda este mai putin indicata,avand o eficacitate scazuta.(1,5,6) S-a calculat valoarea medie a sangerarii, pe fiecare dinte si pe fiecare persoana (suma tuturor valorilor obtinute pentru un dinte : la numarul de participanti respectiv suma tuturor valorilor obtinute la o persoana : numarul dintilor examinati.

Valorile obtinute s-au inmultit cu 100 pentru a fi mai vizibile in grafic. S-au colectat date referitoare la cantitatea de tigari si timpul de cand fumeaza .Expunerea la fumat a fost exprimata sub forma consumului zilnic ,durata fumatului (numarul de ani de cand fumeaza) si expunerea pe parcursul vietii( produsul intre consum si durata,exprimat in tigari -ani)(1)

Expunerea pe viata (1)nula(n=25) ,(2) usoara 1-300tigari/an (n=18) (3) mare ,peste 300 tigari pe an (n=7) Gruparea loturilor studiate in functie de varsta a fost pentru fumatori (1) 20-30 ani (n=10), (2) 30-40 ani (n=15). Pentru nefumatori (1) 20-30 ani (n=13),(2) 30-40 ani (n=12). In functie de sex la lotul de nefumatori au fost femei (n=16), barbati (n=9) iar la fumatori au fost femei(n=9), barbati (n=16).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.