Studiu de caz - mediul de marketing Unilever pierde razboiul detergentilor

5x puncte

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Facultate

Specialistii sai descoperisera ingredientul necunoscut utilizat de concurentul principal al firmei la fabricarea nouiui detergent cu putere sporita de spalare, denumit Power. Numele acestuia varia de la tara a tara; astfel, in Olanda, detergentul era comercializat sub numele de Omo Power, in Marea Britanie sub cel de Persil Power, iar in Franta era cunoscut ca Skip Power. Conform afirmatillor facu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiu de caz - mediul de marketing Unilever pierde razboiul detergentilor

Specialistii sai descoperisera ingredientul necunoscut utilizat de concurentul principal al firmei la fabricarea nouiui detergent cu putere sporita de spalare, denumit Power. Numele acestuia varia de la tara a tara; astfel, in Olanda, detergentul era comercializat sub numele de Omo Power, in Marea Britanie sub cel de Persil Power, iar in Franta era cunoscut ca Skip Power. Conform afirmatillor facute de cei de la Unilever, produsul Power era cel mal revolutionar detergent de rufe creat in ultimii 15 ani.

La o luna dupa lansarea sa, vanzarile de Omo Power inregistrasera niveluri neasteptat de mari. Cei de la Procter & Gamble erau nelinistiti nu doar pentru faptul ca rivalii lor se descurcau mai bine decat ei, ci si pentru motivul ca produsul acestora avea un neajuns capital. El continea cristale de mangan cu rol catalizator, cunoscut sub numele de acceIerator.

Desi catalizatorul sporea foarte mult puterea de curatare a detergentului, spalarea putandu-se face la temperaturi mult mai mici in conditiile in care procesul de inalbire se desfasura mai rapid, el nu era tolerat de rufe, a caror tesatura o ataca! Acesta fusese motivul pentru care, cu zece ani inainte, specialitii de la P&G renuntasera sa-l foloseasca la fabricarea detergentilor proprii.

Acum, aceiasi specialisi erau uluiti de faptul ca Unilever utilizase acest ingredient cu defecte.Lansarea detergentului Power facea parte din strategia companiei Unilever de consolidare a poztie sale pe piata europeana a detergentilor (unde vanzarile atingeau anual valoarea de 6 miliarde $) dominata de multa vreme de Procter & Gamble. Ritmul scazut al crearii unor produse imbunatatite a marit decalajul existent intre Unilever si rivalul sau american. Power nu era doar un produs nou, ci un adevarat ,,deschizator de drumuri" in domeniul respectiv, un real progres in privinta eficientei detergenilor.

Pentru ca firma sa reocupe pozitia dominanta pe piata, produsul sau trebuia sa fie total diferit, atat din punctul de vedere al compozitiei chimice, cat si sub aspect utilitatii sale pentru cumparator. Acest lucru s-a putut realiza prin combinarea tehnologiilor de productie cu tehnicile noi de marketing aplicate la scara europeana. Power a constituit rezultatul unei munci de creatie care a durat cinci ani de zile, prevazandu-se ca lansarea produsului sa se faca in 11 tari printr-o campanie de marketing fulger, fara precedent in Europa.

Trebuie spus ca mare parte din succesul inregistrat de acesta pe piata se datora lui Niall Fitzgerald, coordonatorul, activitatilor de comercializare pe plan mondial a detergeniIor Unilever, un om extrem de capabil energic si convingator. Redresarea situatiei companiei de pe piata detergentilor l-ar fi putut propulsa pe acesta spre postul de presedinte al firmei Unilever. Asadar, miza era foarte mare. Entuziasmul generat de succesul produselor Power in randul conducerii superioare a companiei s-a transmis si printre membrii echipei lul Fitzgerald.

Nimeni nu astepata cu o mai mare nerabdare descopenirea lui Sakkab decat Ed Artzt, presedintele autoritar al companiel P&G. Poreclit ,,Printul Intunericului", el isi facuse un bun renume din reactia rapida si neinduratoare la adresa rivalilor care amenintau interesele companier sale. Cum si P&G lucra la crearea unui nou detergent, Ariel Future, care urma sa fie lansat spre sfarsitul anului, succesul produsului Power reprezenta o mare amenintare la adresa produselor actuale si viitoare ale companiei.

Sakkab si colegii sai de la Centrul Tehnologic European al companiei P&G au constatat nu doar ca unele tesaturi din bumbac si fibre sintetice se decolorau sub actiunea detergentului respectiv, ci si ca acesta producea rupturi in materialele textile spalate cu el. De asemenea, ei erau convinsi ca detergentul producea efecte secundare nedorite, catalizatorul ramanand in tesatura si continuand s-a distruga chiar dupa spalarea cu un alt detergent, cu toate ca testele independente efectuate ulterior n-a confirmat pe deplin aceasta ipotoza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.