Studiu de caz - Analiza stirilor Pro Tv

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.87

nivel: Facultate

E foarte posibil ca si in Romania, o mare parte a publicului telespectator sa-si aminteasca inca, de aparitia in ianuarie 2005, la jurnalul din prime-time al canalului comercial generalist Pro Tv. Jurnalul de stiri da tonul in concertul distinct sustinut de fiecare televiziune si functioneaza ca un veritabil sistem nervos central al ei, insa lucrurile devin, brusc, complicate de indata ce incercam[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiu de caz - Analiza stirilor Pro Tv

E foarte posibil ca si in Romania, o mare parte a publicului telespectator sa-si aminteasca inca, de aparitia in ianuarie 2005, la jurnalul din prime-time al canalului comercial generalist Pro Tv. Jurnalul de stiri da tonul in concertul distinct sustinut de fiecare televiziune si functioneaza ca un veritabil sistem nervos central al ei, insa lucrurile devin, brusc, complicate de indata ce incercam stabilirea unor repere clare, in virtutea carora informatia bruta e susceptibila de a deveni o informatie audoivizuala, integrata in genul stirii de televiziune. Principala calitate a unei informatii, care atrage atentia stiristilor de televiziune, este ca aceasta sa faca referire la evenimente, fapte si opinii care intereseaza un numar cat mai mare de oameni.

Totodata, e un lucru stiut ca receptarea mesajului audiovizual este prin excelenta instabila, selectiva si subiectiva, fapt care determina o structurare distincta si precisa a informatiei ce urmeaza sa devina stire de televiziune.Nu in ultimul rand, profilul eterogen al publicului telespectator, caruia i se face oferta mediatica precum inertia ori cantonarea profesionistilor de televiziune in rutina catorva practici de selectie si de redactare a stirilor pot influenta decisiv calitatea, credibilitatea si ritmul unui jurnal televizat.

Aparitia postului Pro Tv merita o atentie speciala, nu numai pentru ca a fost primul post privat de televiziune, ci si pentru ca a modificat fundamental peisajul audiovizualului romanesc. Adulat, criticat, negat, copiat, Pro Tv a introdus o noua relatie intre post si public, o apropiere care nu fusese imaginabila pana atunci, printr-un marketing remarcabil. Autopromovarea extrem de agresiva si filmele noi au construit foarte repede o audienta printre tineri, care s-a mentinut relativ constanta pana in prezent.

Postul a avut initial, un management care a tinut cont in primul rand de competenta angajatilor si mai putin de apartenenta lor. Acest lucru a dus la selectarea unui personal performant, care a impus rapid postul in peisajul audiovizualului romanesc. Metodele promovate de managementul postului pentru consolidarea echipei Pro Tv (building team, cu mesaje in comunicarea interna de genul noi suntem unici, noi suntem cei mai buni) au stimulat, surprinzator, comportamentul angajatilor.Canalul de televiziune Pro Tv face parte dintr-un trust, Mediapro alaturi de Acasa Tv, Pro Cinema, Protv International si TV Sport.

Specialiste in construirea si vinzarea imaginilor despre altii, multe din televiziunile de la noi au probleme cu gestionarea propriei imagini. Daca, in privinta altora, prin operatiuni de cosmetizare si de fapt de manipulare aproape ca pot sa faca din negru alb, cind vine vorba de propriul brand, posturile Tv comerciale romanesti se dovedesc, cu citeva exceptii, neputincioase si nu reusesc sa controleze perceptia pe care-o are publicul despre ele. La capitolul exceptii, trebuie pus pe primul loc Pro Tv. Televiziunea lui Adrian Sarbu este cea care a adus la noi stilul agresiv de autopromovare si de construire a brand-ului, specific posturilor comerciale de peste Ocean.

Dupa aparitia Pro Tv, celelalte posturi au parut, prin comparatie, niste statii de emisie locale. Pro Tv a devenit televiziunea cu majuscula, iar celelalte canale Tv au fost fortate sa o copieze, daca au vrut sa supravietuiasca. Chiar daca au copiat-o si in chestiuni de amanunt (cum a fost cazul Antenei 1, care si-a potrivit pasul dupa miscarile Pro Tv-ului), celelalte televiziuni n-au reusit nici pana astazi sa-i zdruncine statutul de lider. Pro Tv este perceput in continuare ca televiziunea cu majuscula, este postul care da tonul, masinaria Pro este singura in masura sa creeze o adevarata vedeta Tv.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.