Studiu comparativ privind modificarile dento-parodontale la dintii cu tratament endodontic

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Dintii din ambele loturi au fost evaluati din punct de vedere al modificarilor corono-radiculare si al modificarilor parodontiului apical. In cadrul modificarilor corono-radiculare am urmarit fracturile coronare si radiculare, recidivele de carie si cariile secundare, resorbtiile radiculare. In cadrul modificarilor parodontiului apical ne-am referit la prezenta largirii spatiului periradicular sub[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studiu comparativ privind modificarile dento-parodontale la dintii cu tratament endodontic

Dintii din ambele loturi au fost evaluati din punct de vedere al modificarilor corono-radiculare si al modificarilor parodontiului apical. In cadrul modificarilor corono-radiculare am urmarit fracturile coronare si radiculare, recidivele de carie si cariile secundare, resorbtiile radiculare. In cadrul modificarilor parodontiului apical ne-am referit la prezenta largirii spatiului periradicular sub forma de calota (imaginea radiologica a parodontitelor apicale cronice fibroase), prezenta granuloamelor si a chisturilor. Conventional, imaginea de radiotransparenta peste 0,5 cm s-a considerat chist, iar sub 0,5 cm granulom.

Pe de alta parte am analizat si corectitudinea obturatiilor radiculare, cu referire la lungimea si etanseitatea acestora. Obturatia de canal s-a considerat incompleta daca aceasta s-a terminat la mai mult de 2 mm fata de apexul radiologic, corecta , la 0-2 mm fata de apexul ra 959d36j diologic sau cu depasire daca materialul de obturatie a trecut dincolo de apexul radiologic (conform criteriilor Societatii Europene de Endodontie). Obturatia radiculara s-a considerat etansa daca avea densitate uniforma, era fara porozitati si spatii libere.

Modificarile coronare urmarite la dintii cu obturatii coronare ale celor doua loturi au fost fractura coronara si cariile secundare, respectiv recidiva de carie. Frecventa fracturii coronare la dintii tratati endodontic este 12.9% (17 cazuri), iar 1.9% (4 cazuri) la cei netratati. Aceasta diferenta semnificativa poate avea ca si cauza rezistenta mecanica scazuta a dintilor depulpati, prin friabilitatea componentei organice, sacrificiu exagerat de substanta dura dentara pentru usurarea accesului, si obturatii voluminoase de amalgam.

Cat priveste frecventa cariilor secundare si a recidivelor de carie, diferenta dintre cele doua loturi nu este semnificativa: 32% (42 cazuri) la lotul Endo si 30% (61 cazuri) la lotul Vitali. Valorile asemanatoare pot fi explicate prin etiologia comuna a acestor carii in ambele cazuri: lipsa bizotarii si a finisarii marginilor, lipsa indepartarii in totalitate a dentinei alterate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.