Studii privind biosinteza unui complex multienzimatic utilizabil ca aditiv furajer

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.00

nivel: Facultate

Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, România s-a aliniat la Standardele Europene în ceea ce privește asigurarea calității nutrețurilor cu un impact deosebit asupra sănătății animalelor și în consecință a oamenilor, s-a interzis utilizarea pulberilor de origine animală în furajarea animalelor și prin urmare s-au căutat alte căi pentru ca necesarul de proteină furajeră să fie acoperit.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Studii privind biosinteza unui complex multienzimatic utilizabil ca aditiv furajer

Odată cu integrarea în Uniunea Europeană, România s-a aliniat la Standardele Europene în ceea ce privește asigurarea calității nutrețurilor cu un impact deosebit asupra sănătății animalelor și în consecință a oamenilor, s-a interzis utilizarea pulberilor de origine animală în furajarea animalelor și prin urmare s-au căutat alte căi pentru ca necesarul de proteină furajeră să fie acoperit.

Printre sursele alternative de proteine furajere se numără: surse semiconvenționale, cum sunt proteinele semințelor de oleaginoase (soia) și din concentratele de pește, utilizate curent astăzi în diferite țări;
surse neconvenționale, cum sunt proteinele furnizate de microorganisme: mucegaiuri, bacterii, drojdii, alge.

De peste 60 de ani domeniul aditivilor furajeri este explorat prin numeroase cercetări, timp în care au fost elaborate și testate o multitudine de produse experimentale și comerciale. De la simple substanțe de tipul acizilor organici pâna la sisteme de aditivi cu peste 10 substanțe active încorporate, aceasta nouă clasă de compuși a devenit una din principalele căi de sporire și eficientizare a performanțelor de valorificare a hranei de către animalele de interes zootehnic.

Numeroase nutreturi ieftine sunt limitate ca utilizare în hrana animalelor datorita disponibilitatii reduse a nutrientilor pe care îi contin. Astfel, anumite rețete pe bază de cereale, care, de altfel, se folosesc și în țara noastră, conțin cantități importante de poliglucide neamidonoase PNA (polizaharide fără amidon).

Acestea sunt reprezentate în principal de beta-glucani (în orz si ovaz), arabinoxilani (în grâu si tarâte), polimeri pe bază de rafinoză (în șrotul de soia) celuloză si hemiceluloză (șrotul de floarea soarelui), fapt care limiteaza sever folosirea lor în hrana animalelor.

PNA din cereale si tarâtele acestora manifesta o activitate antinutritiva când sunt prezenti în cantitati mari în hana pasarilor si porcilor. Ele nu pot fi degradate de enzimele din tubul digestiv al acestor animale. Efectele antinutritive ale PNA se concretizeaza în diminuarea digestibilitatii amidonului, proteinelor si grasimilor, determinând astfel un efect general de reducerea ratei de crestere si de valorificare a hanei.

PNA maresc vâscozitatea continutului intestinal si împiedica difuzia enzimelor endogene si mixarea aceatora în masa continutului digestiv. Ca rezultat, digestibilitatea nutrețurilor se reduce și apar o serie de tulburări ca: diaree (simptom asociat frecvent cu prezenta grâului în cantități mari în rații), consum excesiv de apă, dejecții lipicioase sau cu umiditate ridicată (care afectează negativ microclimatul).

În același timp pentozanii si betaglucanii se pot combina cu enzime specifice ale tractusului digestiv, reducându-le activitatea. Astfel eficiența conversiei hranei este redusă și costul/kg spor este ridicat, sporul mediu zilnic fiind redus.

O soluție pentru diminuarea efectului negativ al PNA asupra producției animaliere este reprezentată de adiția de enzime în hrana animalelor.
Enzimele sunt catalizatori biologici de natura proteica care participa la numeroase reactii chimice ce au loc in sistemele vii și fara de care viata nu ar putea exista.

Ele au rol important in reglarea matabolismului substantelor nutritive, a proceselor de crestere a tesuturilor la animale si pasari. Desi ele se formeaza si functioneaza ca si catalizatori doar in celule vii, cele mai multe pot fi separate si-si pot continua activitatea in vitro.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.