Strutii

2x puncte

categorie: Biologie

nota: 8.26

nivel: Liceu

Dupa incubatie, poate cea mai dificila perioada din ciclul de viata si crestere a strutilor o reprezinta cresterea puilor.
Succesul in cresterea puilor de strut depinde in foarte mare masura de metodele folosite in administrarea si managementul fermei.
De asemenea, prima etapa in cresterea puilor de strut reprezinta o parte importanta din procesul de productie. Cu cat rata de s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strutii

Dupa incubatie, poate cea mai dificila perioada din ciclul de viata si crestere a strutilor o reprezinta cresterea puilor.
Succesul in cresterea puilor de strut depinde in foarte mare masura de metodele folosite in administrarea si managementul fermei.
De asemenea, prima etapa in cresterea puilor de strut reprezinta o parte importanta din procesul de productie. Cu cat rata de supravietuire a puilor este mai mare, cu atat profiturile sunt mai mari.
Tinand cont de parerea crescatorilor cu experienta, ingrijirea si cresterea puilor pana la 4-6 saptamani se face de catre personal experimentat. Rutina se dobandeste in timp, dupa ce fermierul acrescut mai multe loturi de pui. Nu este obligatorie specializarea in acest domeniu cat este acumularea de multe informatii si atenta ingrijire si permanenta supraveghere a puilor. La nevoie se petrec 10-18 ore pe zi alaturi de ei.
Primele saptamani de viata ale puilor de strut sunt extrem de dificile. Pana la varsta de 2 luni mortalitatea este ridicata.
In primele 24 ore se individualizeaza puiul. I se pune crotaliu de plastic la picior sau la gat cu numar de identificare. Deoarece puii de strut cresc foarte repede, crotaliile de plastic trebuie inlocuite foarte des. O varianta mai buna pentru identificarea puilor este microcipul. Acesta se introduce in muschiul din spatele capului, chiar in primele zile de viata ale puilor. Este o operatiune usoara, se face o data in viata(stresul inlocuirii dispare)si poate stoca in baza de date multe informatii(data nasterii, greutatea la nastere, parintii,etc.).
Dupa idividualizare puiul se cantareste. Greutatea lui va fi monitorizata in timp.
Administrarea probioticelor se face tot la o varsta frageda a puiului (1-2 zile de viata). Puiul iesit din eclozor este lipsit de bacterii sau poseda bacterii caracteristice mamei. Se administreaza FastrackÔ(in capatul ciocului) pentru a inocula sistemului digestiv acid lactic care este foarte benefic. Acidul lactic produce bacteriile lactobacillus acidophilus si streptococcus faecium, bacterii care ajuta la mentinerea unui echilibru sanatos a microflorei. Acestea au abilitatea de a limita dezvoltarea bolilor cauzate de bacterii prin reducerea PH-ului in tractul digestiv.
* FastrackÔ este un produs microbian, se administreaza oral, nu este antibiotic si nu este folosit in tratamentul bolilor. Rolul lui este de a preveni aparitia anumitor boli si a ajuta flora microbiana din sistemul digestiv al puiului nou-nascut.
De regula, in avicultura, prima incapere de crestere si ingrijire a pasarilor poarta denumirea de puienita. Puiernita este un adapost special amenajat, igienizat, incalzit, iluminat, ventilat si dotat cu echipamente de hranire si adapare. Accesul in puiernita trebuie sa fie prevazut cu dezinfector pietonal(tava cu burete imbibat cu solutie de dezinfectare ). Toate acestea sunt necesare crearii unui microclimat corespunzator cresterii puilor.
Puiernita poate fi situata in aceeasi incapere cu eclozorul(pentru un numar mic de pui). Dimensiunile unei puiernite variaza in functie de numarul de pui si de facilitatile pe care crescatorul le are. De exemplu pentru un grup de 5 pui nou-nascuti, puiernita poate avea dimensiunile:lungime1,50m:latime 1m:inaltime 0,90m. Suprafata minima necesara pentru un pui este de 1,25mp. Materialul din care se confectioneaza poate fi hotel inoxidabil,foarte usor de curatat si dezinfectat. Pe podea se pune o mocheta din material textil (cu firul scurt) sau din cauciuc (asemanatoare cu presurile folosite la intrare). Ambele variante sunt avantajoase deoarece materialele sunt lavabile, puii nu le pot ingera(prin ciugulire), picioarele puilor nu aluneca si asigura un asternut cald si uscat. Daca aveti un numar mic de pui puteti pune o oglinda pe una din laturile puiernitei. Explicatia consta in faptul ca strutii sunt animale sociabile si se simt mai bine si mai in siguranta atunci cand ,,vad" ca sunt mai multi.
Principalele nevoi ale puilor de strut sunt urmatoarele:
1.Temperatura
2.Ventilatia
3.Lumina
4.Pardoseala
5.Apa si hrana
1.TEMPERATURA
Este important ca puii sa fie crescuti la o temperatura corecta.

TABEL 1
Virsta
(zile) Temperatura la nivelul puiului
(0C)
1-7 30
7-14 28
14-21 26
21-28 24

In general principiul este de a scade cu 2-3 grade C saptamanal pana la o temperatura de 20 grade C in incapere.
Pentru puii nou-nascuti recomandam o temperatura de 24-25 grade C in incapere. Aditional o sursa suplimentara de caldura amplsata langa un colt al tarcului va ridica pana la aproximativ 28-30 grade C temperatura. Astfel puii au sansa de a se incalzi corespunzator in special cand vor sa doarma.
Este important sa se mentina o temperatura constanta in aer de 20-24 grade C, in special in timpul noptii si cand vremea este rece. Puii de strut sunt predispusi la infectii pulmonare.
*Dupa ce se naste puiul de strut nu isi poate regla singur temperatura corpului. Asadar, temperatura mediului ambiant este hotaratoare pentru incalzirea corpului acestuia.
*Pardoseala nu trebuie sa fie prea rece.
Daca temperatura este sau nu adecvata se poate observa dupa comportamentul puilor. Atunci cand sunt ingramaditi in jurul sau langa sursa de caldura, inseamna ca le este frig. Daca sunt prea departe de sursa de caldura (isi tin ciocurile deschise si aripile indepartate de corp)atunci le este prea cald. In momentul in care sunt uniform dispersati in tarc, aveti o temperatura buna.
*Sa nu va insele totusi faptul ca sunt pasari foarte sociabile si le place sa doarma impreuna, unul langa altul pe burtica, cu gaturile impletite cu ale altora, deasupra corpurilor. Aceasta este pozitia favorita in primele lini de viata.
Puii nu trebuie tinuti strict la o temperatura de 30 grade C (prima saptamana). Ei au nevoie si de acces intr-o zona mai putin calda a tarcului. Cel mai practic este sa amplsati sursa de caldura mai aproape de unul din colturile tarcului(pentru un numar mai mic de pui).
Incalzirea tarcului se poate face local sau pe toata suprafata lui. Aceasta din urma este o varianta folosita de crescatorii care detin un numar mai mare de pui(zeci sau sute).
Sursele de caldura pot fi : radiatoare,calorifere,aeroterme,lampi electrice(eleveuze),lampi cu infrarosii sau pardoseala incalzita.
Lampile cu infrarosii sunt simple, costurile nu sunt foarte mari si necesita o atentie minima. Acestea se suspenda la 45-60 cm de asternut si se monteaza bec de 100w (suficient pentru un numar mic de pui).
Daca i se monteaza lampii si o palarie metalica ce reflecta lumina si caldura catre pui, aceasta devine o veritabila sursa de caldura.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.