Structuri nobiliare in Europa Centrala si Rasariteana in secolele XIV-XVI

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.39

nivel: Facultate

La mijlocul secolului al XlV-lea a luat sfarsit hegemonia Hoardei de Aur sub loviturile conjugate polono-ungare, dar si cu concursul lituanian si rusesc. Principalii castigatori ai acestei expansiuni occidentale au fost Lituania si Polonia, care au incorporat vaste teritorii ale slavilor de rasarit.

Regatul polonez a anexat Haliciul, initial dobandit de Ungaria, Volania si Podolia,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structuri nobiliare in Europa Centrala si Rasariteana in secolele XIV-XVI

La mijlocul secolului al XlV-lea a luat sfarsit hegemonia Hoardei de Aur sub loviturile conjugate polono-ungare, dar si cu concursul lituanian si rusesc. Principalii castigatori ai acestei expansiuni occidentale au fost Lituania si Polonia, care au incorporat vaste teritorii ale slavilor de rasarit.

Regatul polonez a anexat Haliciul, initial dobandit de Ungaria, Volania si Podolia, devenind astfel un aspirant la dominatia gurilor Dunarii prin intermediul Moldovei vasale. Uniunea polono-lituaniana a asigurat celor doua state un ascendent la Marea Baltica in fata Ordinului Teutonic si la Marea Neagra in fata Ungariei.

Efemerele uniuni si legaturi dinastice polono-ungare, facilitate si de anumite similitudini institutionale au functionat mai cu seama in fata unor mari pericole comune, precum cel tatar si otoman, nereusind insa sa escamoteze interese totusi fundaAZmental divergente la Rasarit de Carpati si la Dunarea de Jos6.Fenomenul cu cele mai profunde implicatii pentru aceasta zona a fost, fara nici o indoiala, inaintarea vertiginoasa a Imperiului otoman.

Ocuparea primei fortarete pe teren european (1354), ocuparea Peninsulei Balcanice (1389), ocuAZparea Constantinopolului (1453) si transformarea Marii Negre in lac turcesc (1484) sunt doar jaloanele unei expansiuni care au pus in primejdie crestinatatea europeana in ansamblul sau7. Resuscitarile repetate ale cruciadei tarzii, incercarea de lichidare a schismei religioase au constituit raspunsuri specifice ale Occidentului, cu rezultate schimbatoare la aceasta provocare.

Unirea religioasa proclamata in 1439 de catre conciliul de la Florenta, desi a avut anumite efecte practice in deceniile urmatoare, in zona de care ne ocupam, a realizat mai deAZgraba atenuarea temporara a unor aspecte acute ale conflictului, sub presiunea dusmanului comun al crestinatatii, decat o apropiere sincera si durabila intre cele doua biserici8. Greutatea confruntarii cu puterea otomana a cazut asupra popoarelor si statelor din prima linie: Tara Romaneasca, Moldova, Regatul Ungariei si, pana la un moment dat, Serbia si Bosnia.

Dupa esecul cruciat de la Nicopole (1396) si consolidarea turcilor in Balcani, aceste state au reusit sa stavileasca, covarsitor prin jertfe proprii, pentru mai bine de un secol, inaintarea turcilor in Europa.
Pe plan intern, secolul al XV-lea a marcat incheierea in linii mari a proAZcesului de feudalizare in zona, in primul rand in regatele ungar si polonez. O caracteristica a intregului spatiu considerat, din acest punct de vedere, a fost persistenta unei numeroase taranimi libere si, pe aceasta baza, a unei mici nobilimi numeroase9.

in sanul clasei feudale stratificate s-au constituit ordine nobiliare, care partiAZcipau la guvernare, prin intermediul dietelor sau adunarilor tarii si care au dobandit prerogative largi, incepand chiar cu alegerea suveranului. Suverani autoritari, precum un Matia Corvin, Cazimir IV, Stefan cel Mare, au promovat o politica de centralizare si anihilare a anarhiei feudale -- determinate si de pericolul extern -- sprijinihdu-se pe rivalii traditionali ai marii nobilimi, nobilimea mijlocie si mica, orasele, o parte a clerului10.

in regatele compozite din zona, aceste procese au favorizat asimilarea elitelor popoarelor straine anexate si constituirea unei natiuni nobiliare, ingloband toata nobilimea pe temeiul privilegiilor de clasa, al religiei catolice si al dominatiei cultural-lingvistice a poporului alcatuitor de stat, maghiar si polon.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.