Structuralismul - Claude Levi-Strauss

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Liceu

Semnificatia acestei dezvoltari pentru antropologie este urmatoarea: atentia cercetarii trebuie sa se deplaseze dinspre comportamentul social ca atare catre cautarea unei structuri de contraste logice care fundamenteaza si genereaza expresia culturala.Roman Jakobson, pe de alta parte, dezvolta pe constructia lui Saussure o teorie a fonemelor. Fonemele sunt sunete elementare care se disting in oric[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structuralismul - Claude Levi-Strauss

Semnificatia acestei dezvoltari pentru antropologie este urmatoarea: atentia cercetarii trebuie sa se deplaseze dinspre comportamentul social ca atare catre cautarea unei structuri de contraste logice care fundamenteaza si genereaza expresia culturala.Roman Jakobson, pe de alta parte, dezvolta pe constructia lui Saussure o teorie a fonemelor. Fonemele sunt sunete elementare care se disting in orice limba si care fac cu putinta combinatiile lexicale semnificante. Pentru a intelege un mesaj, cineva trebuie sa invete sa faca distinctia dintre anumite foneme si sa le ignore pe altele.

Fonemele, sustine Jakobson, sunt sunete arbitrare lipsite de sens care prin combinari si recombinari formeaza unitatile superioare purtatoare de sens, cum sunt morfemele si, ulterior, cuvintele. Ceea ce este important in aceasta teorie este faptul ca fonemele si morfemele sunt arbitrare, insa regulile dupa care se structureaza ele nu sunt asa; acestea din urma tin de mecanismele logice universal-umane ale mintii/gandirii. Unitatile elementare impreuna cu structura formeaza potentialul comunicarii cu sens. Intrevedem, deja, semnificatia acestei teorii pentru antropologie: prin analiza structurala se deceleaza, din conditiile vietii sociale, unitatile culturale elementare si ulterior structura mentala.

?O alta influenta in gandirea lui Levi-Strauss este cea a functionalismului, in special cel promovat de Alfred Radcliffe-Brown.
Si functionalismul pune accentul pe structura AZ ceea ce se are in vedere aici este structura sociala, inteleasa ca totalitate a relatiilor sociale intre rolurile sociale stabile (nu indivizii cu destinele lor particulare conteaza, ci anumite roluri ce indeplinesc functii precise in cadrul ansamblului social AZ roluri ce trimit la stabilitatea structurii). In functionalism insa structura este explicita, tine de relatiile obiective intre actori determinati;

accentul este pus si aici pe totalitate AZ in sens de completitudine. Deosebirea in cazul structuralismului lui Levi-Strauss tine de faptul ca structura este in cazul sau inconstienta, nu ramane la nivel social ci "coboara" la un nivel cognitiv, care fundamenteaza.
Structuralismul cauta depasirea in intregime a nivelului empiric catre o realitate mai profunda: unitatea psihica a umanitatii, ceea ce in planul cercetarii trimite la studiul functionarii mintii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.