Structura sociala

7x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prin socializare, individul invata sa exercite anumite actiuni sociale, sa interactioneze cu altii si ajunge sa ocupe anumite pozitii in cadrul societatii. Astfel spus, in cadrul structurii sociale, indivizii detin anumite statusuri si joaca anumite roluri.Statusul social reprezinta pozitia ocupata de o persoana in societate. In mod obisnuit, statusul este definit drept pozitia sau rangul unui ind[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura sociala

Prin socializare, individul invata sa exercite anumite actiuni sociale, sa interactioneze cu altii si ajunge sa ocupe anumite pozitii in cadrul societatii. Astfel spus, in cadrul structurii sociale, indivizii detin anumite statusuri si joaca anumite roluri.Statusul social reprezinta pozitia ocupata de o persoana in societate. In mod obisnuit, statusul este definit drept pozitia sau rangul unui individ in cadrul grupului sau ale unui grup in raport cu alte grupuri.

In literatura de specialitate se intalnesc diverse definiti date conceptului de status social. Astfel Septimiu Chelcea considera ca statusul social exprima drepturile si obligatiile unei persoane, puterea de care dispune. Max Webber aprecia ca statusul social este echivalent cu prestigiul social. Robert Linton a definit statusul social ca fiind o colectie de drepturi si datorii determinate de locul ocupat de individ in societate.

Statusul social este, asadar, treapta pe care se afla un individ intr-o structura sociala si reflecta tipul de apreciere asupra lui data de catre ceilalti membri din structura. Fiecare om este evaluat in functie de pozitia ocupata in cadrul structurii din care face parte. Recunoasterea status-ului depinde atat de personalitatea individului, cat si de normele si valorile specifice structurii sociale din care face parte. (ex. medic/dar si membru al celei mai inalte asociatii stiintifice din lumea medicala).

Fiecare individ detine o multitudine de statusuri si trece mereu de la un status la altul. Talcott Parsons a evidentiat doua tipuri de statusuri sociale: status atribuit sau prescris, care reprezinta pozitia, treapta, recunoasterea data de societate, ca urmare a unor dimensiuni psihosociale (varsta, religie, sex, rasa, mediu familial etc.) si status dobandit, care este pozitia castigata de o persoana prin invatare, prin efort.

Atribuirea statusurilor se face in raport cu sexul, varsta, nationalitatea, rasa, religia sau clasa sociala. Socializarea statusurilor prescrise incepe foarte timpuriu. Inca de la nastere, in majoritatea societatilor, copiii sunt socializati diferentiat in raport cu sexul. Prima diferentiere simbolica apare in culoarea cu care sunt imbracati baietii si fetele. Ulterior jocurile pe care le practica fetele, jucariile pe care la folosesc sunt diferite de cele ale baietilor. In mod traditional fetele sunt socializate pentru a detine statusuri de mame, sotii, gospodine, in timp ce baietii sunt socializati in raport cu alte asteptari sociale; ei trebuie sa dea dovada de forta, curaj si fermitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.