Structura sistemului nervos

1x punct

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Confruntarea intre fiintele umane este interzisa, divergentele intre diferite conceptii ne poate costa foarte scump: disparitia partiala sau totala de pe Terra. Relatiile dintre oameni pot fi armonioase numai printr-o gandire rationala care sa rezolve interesele tuturor indivizilor de pe Terra, indiferent de nationalitate, religie, culoare s.a.

Relatiile dintre celelalte vietuitoare[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura sistemului nervos

Confruntarea intre fiintele umane este interzisa, divergentele intre diferite conceptii ne poate costa foarte scump: disparitia partiala sau totala de pe Terra. Relatiile dintre oameni pot fi armonioase numai printr-o gandire rationala care sa rezolve interesele tuturor indivizilor de pe Terra, indiferent de nationalitate, religie, culoare s.a.

Relatiile dintre celelalte vietuitoare sunt complicate, deoarece toate organismele vii au tendinta de a domina celelalte fiinte. Multe dintre ele au un potential foarte mare de inmultire asa cum sunt toate microorganismele. Sub actiunea unor factori de distrugere iau nastere alte generatii, cu o putere de reproducere si mai mare pentru a putea domina. Un exemplu convingator este relatia dintre om si insecte, care nu numai ca sunt in concurenta pentru hrana, dar mai sunt si organisme intermediare de raspandire a multor boli infectioase.

Omul, fara sa se gandeasca foarte mult, a utilizat arma chimica, folosind cele mai puternice substante toxice, dar nu si-a dat seama ca in asemenea situatii el se autodistruge, deoarece substantele toxice ajunse in mediul inconjurator ii va afecta si lui sanatatea. Au aparut multe maladii, imunitatea a scazut considerabil, longevitatea s-a redus catastrofal. In Asia, unde existau oameni ce traiau 120-130 de ani, acum s-a ajuns ca durata existentei sa se reduca la 50-60 de ani.

Este foarte interesanta organizarea familiilor de albine si de furnici, unde exista o ordine perfecta de coordonare - fiecare individ trebuind sa indeplineasca o anumita functie in cadrul societatii. In acest fel de societate structura familiala pare a fi perfecta, dar numai la prima vedere, deoarece exista conflicte si in aceste societati, fenomene pe care ratiunea umana nu are informatii suficiente pentru a le intelege.
Sistemul nervos capteaza prin intermediul organelor de simt precum: ochii, nasul, limba, urechile, pielea, anumite informatii pe care le transmite organului central: creierul. In creier are loc analiza informatiilor primite de la receptori, iar apoi informatiile sunt transmise anumitor centre care indeplinesc functiile cuvenite.

Structura sistemului nervos la vietuitoare, dar mai ales a omului, nu poate fi comparata nici cu cel mai sofisticat calculator; el poate fi comparat doar cu un univers imens. Noi cunoastem numai morfologic structura sistemului nervos si structura celulelor nervoase, dar mecanismul de functionare ramane inca necunoscut.Sistemul nervos are doua parti importante cu efecte reciproce: sistemul nervos central, care cuprinde creierul si maduva spinarii si sistemul nervos periferic ce cuprinde totul in afara de tesutul nervos din sistemul central.

Sistemul periferic se imparte in sistemul nervos vegetativ si sistemul nervos somatic. Sistemul nervos al vietii de relatie poate fi impartit la randul lui in sistemul central si sistemul periferic.Sistemul nervos vegetativ coordoneaza acivitatea organelor interne (inima, rinichii, pancreasul). Componentele principale ale sistemului nervos vegetativ sunt simpaticul si parasimpaticul.

Aceste doua componente executa asupra fiecarui organ actiuni antagoniste: unul stimuleaza, celalalt inhiba. Excitatia simpatica mareste catabolismul, deci creste caldura in organism si accelereaza bataile inimii. Parasimpaticul are actiuni inverse: el creste anabolismul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.