Structura si repartitia teritoriala a domeniului Craiovestilor

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.66

nivel: Liceu

Alte aspecte ale domeniului Craiovestilor ne apar atunci cand il cercetam din punct de vedere geografic. Constatam mai intai o deosebire intre felul cum se raspandeau, pe de o parte, satele de mostenire, iar pe de alta, cele achizitionate sau cu origine necunoscuta: primele, adica cele care au facut parte din domeniul lui Neagoe Strehaianu, se gaseau mai ales pe Dunare si in Oltenia de jos, pe can[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura si repartitia teritoriala a domeniului Craiovestilor

Alte aspecte ale domeniului Craiovestilor ne apar atunci cand il cercetam din punct de vedere geografic. Constatam mai intai o deosebire intre felul cum se raspandeau, pe de o parte, satele de mostenire, iar pe de alta, cele achizitionate sau cu origine necunoscuta: primele, adica cele care au facut parte din domeniul lui Neagoe Strehaianu, se gaseau mai ales pe Dunare si in Oltenia de jos, pe cand cumparaturile, cotropirile si satele despre care nu avem informatii se intalnesc atat in Oltenia sudica, unde reprezentau zone de expansiune,prin

CCLTCCJ'G SJ cumparaturi, a domeniului mostenit, cat si intr-o parte a Tarii Romanesti in care, dupa cercetarile de pana acum, tatal Craiovestilor n-a avut decat trei sate, adica in nordul Olteniei si in fostele judete Arges si Muscel. Din totalul de 21 sate constatate in aceasta zona, cel putin 8 sunt achizitii si cotropiri: Babenii vicleanului Staie, Stroesti si Tupsa, sate cotropite de Barbu ban, apoi Slatioarele, Bogdanesti, Malureni, Micesti si Ramnic, care reprezinta fie cumparaturi reale, fie achizitii samavolnice.

Din cele 12 sate cu origine necunoscuta din aceasta zona, 5 se intalnesc numai in doua reintariri generale date Bistritei (Gura Comanestilor, Rachita, Obarsia Desului, Razleiul, Maleni si Sarbi), iar alt sat (Jupanesti) este mentionat o singura data. Si acestea par a fi fost achizitii si cotropiri intamplatoare, cele mai multe fara vreo valoare economica deosebita.A doua constatare geografica, la care ajungem folosind de data aceasta harta trupurilor de mosie, este ca domeniul Craiovestilor era format din complexe teritoriale mari.

La noi, ca si aiurea, existenta unor unitati teritoriale intinse, aflate sub mana aceluiasi stapan, a fost elementul de baza care a facut posibila faramitarea feudala. Regimul jrnunitatilor ar fi fost practic imposibil in cazul unor domenii formate din portiuni mjq a risipite, din jumatati si sferturi de sat, departate unele de altele.
in sfarsit, harta ne descopere ca mosiile de mostenire ale Craiovestilor se inv-ecinaU de obicei cu domenii ale unor rude apropiate sau ale altor mari feudali din secolele jfy .• XVI.

Astfel, complexul de la Catalui era inconjurat de sate ale boierilor din Mar gjj^ 'Suici, Peris si Floresti, iar cel de la Gura Calmatuiului se invecina la rasarit cu Ivan ciUc ' sotul Margai celei tinere, cu Hamza banul din Obislav, nepotul Craiovestilor si cu boTM,-};' Golesti; la apus cu satele daruite de Neagoe Basarab manastirii Cuflumus; iar la mia^. noapte cu boierii din Margineni si Calomfjresti.

in Oltenia de Jos, pe langa zorHe mosnenesti, despre care va fi vorba mai departe, si pe langa domeniile din danii dcimn. t: ale manastirilor Tismana si Cozia, Craiovestii erau vecini cu Harvat logofatul, ^ti manastirii Motru, presupusul frate al lui Neagoe Strehaianu, cu boierii din Hotararii, care s-a ridicat Badica voievod, varul lui Neagoe Basarab si cu Bengestii, D^e Golestii si Buzestii. Toti acesti vecini de mosie erau inruditi, in grade diferite, cu fatn;ia' Craiovestilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.