Structura si organizarea achizitiilor

5x puncte

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Managerul care raspunde de conceperea unui model de organizare ar trebui intotdeauna sa inceapa cu intrebarea esentiala "Ce incercam sa facem?". Deoarece putini sint cei care pornesc de la zero atunci cind conAZcep un model de organizare, aceasta intrebare trebuie suprapusa peste toate informatiile care exista deja in momentul respectiv.
Cele mai multe organizatii au fost adaptate cu timpul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura si organizarea achizitiilor

Managerul care raspunde de conceperea unui model de organizare ar trebui intotdeauna sa inceapa cu intrebarea esentiala "Ce incercam sa facem?". Deoarece putini sint cei care pornesc de la zero atunci cind conAZcep un model de organizare, aceasta intrebare trebuie suprapusa peste toate informatiile care exista deja in momentul respectiv.
Cele mai multe organizatii au fost adaptate cu timpul astfel incit sa raspunda cerintelor pe care cei care le-au creat, le-au perceput ca fiind imAZportante.

Printre factorii care influenteaza modelul ales, dar si modificaAZrile operate ulterior, se numara si importanta comparativa a anumitor persoane sau functii din ierarhia existenta la momentul respectiv. FuncAZtiile mai prost plasate, dimpotriva, au putina influenta asupra structurii unei organizatii. "Moda" ar putea constitui o alta influenta majora si, pina nu demult, in majoritatea organizatiilor functia achizitiilor nu avea importanta prin prisma nici unuia dintre aceste criterii. Date fiind aceste realitati, este esential ca in procesul de analiza a rolului achizitiilor intr-o organizatie sa se puna intrebarea fundamentala sugerata mai sus, ca o conditie preliminara de baza pentru modelarea organizatiei.

Bineinteles, aceasta nu inseamna ca achizitiile se vor dovedi intotdeauna a fi de imAZportanta primordiala. Totusi, ori de cite ori achizitiile reprezinta o funcAZtie de baza, ele ar trebui identificate ca atare, la fel ca si celelalte functii implicate, de exemplu, in dezvoltarea productiei, in procesul de producAZtie, in vinzari si in distributie. Apoi, numeroasele corelatii dintre aceste functii ar trebui reflectate prin modelul de organizare a intreprinderii.

Aici ne vom interesa de modul de organizare prin prisma raportului sau cu achizitiile, insa este evident ca discutia trebuie sa vizeze intreprindeAZrea ca intreg. Achizitiile sint, la urma urmei, o functie care interactio-neaza cu celelalte functii dintr-o intreprindere. Ele nu opereaza izolat, caci nici o organizatie nu exista pur si simplu pentru a cumpara anumite bunuri. Rezulta, asadar, ca aspectele de comunicare/ coordonare ale oriAZcarei organizatii ar trebui sa reprezinte principalul considerent in pro-cesul de concepere a oricarei structuri organizationale.

Cit priveste cea mai potrivita structura pentru un caz specific, este esential sa pastram in vedere ideea sugerata mai devreme si anume aceea ca nu exista structura de organizare general aplicabila. Fiecare intreprinAZdere este diferita de celelalte in mai multe privinte. Astfel, in analiza unui caz concret vor trebui luati in considerare mai multi factori. De exemplu, dimensiunea organizatiei, tipul de piata pe care o deserveste aceasta, tehAZnologiile si procesele de productie implicate, tipul de oameni angajati, voAZlatilitatea pietelor pe care opereaza intreprinderea si virsta intreprinderii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.