Structura si functiile genei

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.83

nivel: Facultate

Termenul de gena a fost formulat de W. Johannsen - 1911, care nu il considera ca pe o unitate fizica, ci ca pe un corespondent ai factorilor ereditari imaginati de Mendel.
Gena - gr. Genos = urmas) sau gennao = a da nastere.
Existenta genei ca unitate fizica a fost admisa de T. H. Morgan, care a stabilit ca genele sunt legate de structuri nucleare vizibile numite cromozomi. Asa s-a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura si functiile genei

Termenul de gena a fost formulat de W. Johannsen - 1911, care nu il considera ca pe o unitate fizica, ci ca pe un corespondent ai factorilor ereditari imaginati de Mendel.
Gena - gr. Genos = urmas) sau gennao = a da nastere.
Existenta genei ca unitate fizica a fost admisa de T. H. Morgan, care a stabilit ca genele sunt legate de structuri nucleare vizibile numite cromozomi. Asa s-a ajuns sa se considere genele ca unitati fizice ereditare, a caror actiune determina procesele de dezvoltare prin care se formeaza fenotipul.

Astfel caracterele organismelor sunt considerate drept functiuni ale genelor grupate in perechi si localizate in cromozomii perechi, formulandu-se ipoteza " o gena - un caracter" (deci se presupune ca exista atatea gene cate caractere sunt).
La inceputul sec. XX s-a demonstrat ca gena este o unitate genetica mult mai complexa, formata din sublocusuri sau subgene. Existenta subunitatilor de gena a fost dovedita de LEWIS in anul 1951 la locusul lozenge (lz) de la Drosophila melanogaster.

Locusul lozenge se gaseste pe cromozomul X in pozitia 27,7 unitati de recombinare si determina modificari in pigmentatia ochilor, structura fatetelor si fertilitatea femelelor.
Heterozigotii obtinuti in urma incrucisarilor dintre mutante ale locusului lozenge, au avut un fenotip mutant cu caractere intermediare. Locusul lozenge cuprinde cel putin trei unitati intre care apare un mic procent de recombinare.

Aparitia geneticii moleculare a determinat schimbarea fundamentala a conceptului de gena. Gena poate fi definita ca un segment din macromolecula de ADN sau ARN (in cazul virusurilor) format dintr-o secventa anumita de nucleotide (nucleotid = unitate a moleculei de ADN si ARN alcatuita dintr-o baza azotata, o pentoza si un radical fosforic), care contine o cantitate de informatie genetica necesara pentru sinteza unei polipeptide sau altor biomolecule (ARN r, ARN t). Prin transcriptie informatia genetica din segmentul de ADN este transferata in ARN, iar prin translatie este decodificata intr-o secventa de aminoacizi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.