Structura si functia ficatului

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.59

nivel: Facultate

Acizii biliari pot fi colici si chenadezocolici si includ trei si respectiv doua grupuri hidroxil. Prezenta grupurilor hidroxil si carloxil ii fac mai solubili in apa, decat colesterolul din care provin.
Bacteriile din tractul digestiv dehidroxileaza acizii biliari formand acizi biliari secundari: acidul dezoxicolic si acidul litocolic. Acizii biliari sunt secretati, in mod normal, cu glici[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura si functia ficatului

Acizii biliari pot fi colici si chenadezocolici si includ trei si respectiv doua grupuri hidroxil. Prezenta grupurilor hidroxil si carloxil ii fac mai solubili in apa, decat colesterolul din care provin.
Bacteriile din tractul digestiv dehidroxileaza acizii biliari formand acizi biliari secundari: acidul dezoxicolic si acidul litocolic. Acizii biliari sunt secretati, in mod normal, cu glicina sau taurina.

Rolul acizilor biliari este emulsionarea lipidelor (trigliceridele, fosfolipidele si colesterolul). Emulsionarea este ajutata de lecitina, acizi grasi si monogliceride. In timpul emulsionarii, lipaza desface trigliceridele in acizi grasi, monogliceride, digliceride si glicerol.
Lipaza pancreatica nu actioneaza in absenta acizilor biliari si a colipazei. Cand concentratia acizilor biliari depaseste o valoare critica se formeaza "micelii" (agregate polimoleculare mai mici de 100 ori decat particulele de emulsie).

Acizii grasi, monogliceridele esterificate la C2 si kitaminele liposolubile fixate in micelii sunt absorbite de jujun, iar acizii biliari se despart fiind si introdusi (in acelasi timp) in circuitul enterohepatic in zona intestinala inferioara (ileon terminal).Lecitina influenteaza cresterea cantitatii de colesterol ce poate fi solubilizata in miceliu. Daca in bila se formeaza mai mult colesterol decat poate fi solubilizat in micelii, acesta se transforma in cristale de colesterol. Aceste cristale joaca un rol important in formarea calculilor din ducte sau din vezica biliara.

Evacuarea vezicii biliare incepe la cateva minute dupa ingestia de alimente. Contactele interminente ale vezicii biliare forteaza patrunderea sucului biliar prin sfincterul Qddi partial relaxat.
Mecanismul nervos are o importanta redusa. Parasimpaticul stimuleaza contractia veziculei biliare, relaxand sfincterul Qddi. Simpaticul are efecte inverse.Mecanismul umoral actioneaza direct asupra musculaturii netede a vezicii biliare.

Gastrina are actiune colecisto- chinetica redusa. Secretina potenteaza actiunea CCK. Evacuarea optima a sucului biliar se face daca sfincterul Qddi este produs si prin efectul relaxant exercitat de faza de relaxare a undelor pristaltice duodenale asupra sficterului.Afectiunile bilei. Cea mai des intalnita afectiune a bilei este formarea petelor (calcarului), care include colesterol insolubil in apa.

Cand bila contine mai mult colesterol decat poate fi solubilizat in micelii, se formeaza cristale de colesterol care provoaca disfunctia organismului. Cu cat concentratia de acizi biliari si lecitina este mai mare in bila, cu atat concentratia colesterolului este mai mare. Calculii din bila contin si saruri de calciu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.