Structura si functia calculatorului - sisteme de operare

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceste componente pot fi divizate in urmatoarele grupuri: unitati de intrare, unitati de iesire, unitatea de procesare. Unitatile de intrare si iesire pot fi atribuite unei grupe deoarece componentele care fac parte din aceste grupe au posibilitatea atit de a receptiona informatia, cit si de a o distribui. Unitatea de procesare este un sistem de componente, de care depind celelalte componente asam[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura si functia calculatorului - sisteme de operare

Aceste componente pot fi divizate in urmatoarele grupuri: unitati de intrare, unitati de iesire, unitatea de procesare. Unitatile de intrare si iesire pot fi atribuite unei grupe deoarece componentele care fac parte din aceste grupe au posibilitatea atit de a receptiona informatia, cit si de a o distribui. Unitatea de procesare este un sistem de componente, de care depind celelalte componente asamblate, anume el determina caracteristicile principale ale calculatorului, printre care enumeram:

Viteza de procesare, care depinde de clasa procesorului si determina numarul de operatii pe secunda se masoara in Hertz, (Hz).
Memoria operativa (memorie de tip RAM). De capacitatea ei depinde volumul de informatie memorizat de calculator in forma binara pentru prelucrarea datelor curente si datelor intermediare din aceasta memorie informatia este disponibila atit timp cit calculatorul este conectat la reteaua de alimentare. In memoria operativa este de asemenea inscris sistemul de operare care nu poate fi sters intimplator.

Pentru un sistem de operare mai performant avem nevoie de o memorie mai mare Memoria permanenta (memorie de tip ROM). Capacitatea ei ne permite pastrarea informatiei de un volum mai considerabil atit timp cit este necesar, fara restrictii, deconectarea calculatorului de la retea nu duce la pierderea informatiei. Capacitatea memoriei se masoara in octeti (byte), Kilobyte, Megabyte, Gigabyte. Software este numita partea logica, programele care ne asigura lucrul cu calculatorul. La rindul sau, software este format din Sistemul de operare si Programele de aplicatie.

Cauza principala de aparitie a sistemului de operare este necesitatea de executare a operatiilor elementare pentru gestionarea resurselor calculatorului. Aceste operatii se numesc de nivel jos. Pentru utilizator practic este imposibil de a indeplini sute de mii de operatii elementare pentru a primi un rezultat scontat. Atfel, se poate afirma ca un sistem de operare poate fi asociat cu un translator-asistent intre componenta hardware a unui sistem de calcul si utilizator.

Un sistem de operare consta dintr-un ansamblu de programe de sistem, care administreaza resursele sistemului de calcul, asigura utilizarea eficienta in comun a acestor resurse, asigura legatura intre componentele logice si fizice ale sistemului. Aceste programe conduc intreaga activitate din interiorul calculatorului, asista utilizatorul, pune in lucru si coordoneaza cu programele de aplicatie. Sistemele mentionate mai sus sunt destinate pentru utilizatori simpli numiti USER si utilizatori administratori numiti ADMIN, care sunt utilizatori mai experimentati, iar sistemul lor de operare are un nivel de securitate mai ridicat
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.