Structura notiunii

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.93

nivel: Facultate

In fiecare notiune, deosebim pe langa unitatea notelor esentiale si totalitatea obiectelor la care se refera aceasta unitate. Ex. concrete: notiunea "mamifer" reflecta un numar de insusiri sau contine un numar de note suficiente sa deosebeasca mamiferul de orice alt animal, de exemplu de orice vertebrat. Notele "vertebrat", naste pui", "ii alapteaza" sunt suficiente pentru a deosebi orice mamifere[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura notiunii

In fiecare notiune, deosebim pe langa unitatea notelor esentiale si totalitatea obiectelor la care se refera aceasta unitate. Ex. concrete: notiunea "mamifer" reflecta un numar de insusiri sau contine un numar de note suficiente sa deosebeasca mamiferul de orice alt animal, de exemplu de orice vertebrat. Notele "vertebrat", naste pui", "ii alapteaza" sunt suficiente pentru a deosebi orice mamifere de orice alte vertebrate, adica de pesti, pasari, reptile etc.

Constatam ca notiunea reflecta si unitatea insusirilor esentiale si generale si totalitatea lor. De aceea spunem ca structura logica a unei notiuni cuprinde un continut si o sfera. Unii logicieni numesc continutul notiunii comprehensiune sau conotatie, pe cand sfera o numesc extensiune sau denotatie. Logica formala face distinctie intre continut si sfera: continutul reflecta insusirile esentiale si generale ale tuturor lucrurilor dintr-o anumita clasa, pe cand sfera se refera la suma tuturor lucrurilor individuale apartinand prin insusirile lor generale, respectivei clase.

Logica formala defineste continutul ca unitate de note esentiale ce reflecta un obiect sau o clasa de obiecte. Prin note esentiale intelegem in logica formala notele prin care se determina obiectul si din care acesta se deosebeste de celelalte obiecte, adica acele note care reflecta insusirile apartinand tuturor obiectelor din clasa respectiva. Astfel considerat continutul, notiunea nu pune in evidenta toate insusirile, toate laturile si toate relatiile lucrului sau ale clasei de lucruri la care se refera.
Notiunea ramane o forma logica fundamentala, destinata a reflecta generalul abstras din elementele singulare si particulare existente real in lucruri.

Vorbind despre notele esentiale cuprinse in continutul notiunii, se cere sa le lamurim caracterul, adica de ce sunt esentiale si ce caracter are esentialitatea lor. Notele esentiale le consideram ca atare prin faptul ca sunt necesare si suficiente pentru a reflecta lucrul asa cum este el si spre a-l deosebi de toate celelalte. Precizam insa ca orice lucru are mai multe laturi si forme de manifestare si poate fi reflectat prin note caracteristice ale uneia sau alteia dintre laturi sau forme de manifestare. Orice lucru poate fi reflectat in consecinta printr-un grup sau altul de note esentiale, dupa cum este vazut printr-o latura a sa sau o forma sau alta de manifestare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.