Structura, functia si afectiunile pancreasului

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pancreasul exocrin este constituit din acini, legati de canalele exterioare, si pancreasul endocrin, alcatuit din insulele Longerhaus dispersate in tesutul glandular. In interiorul insulelor Longerhaus exista doua tipuri de celule: celule "a" cu granulatii negre si celule "b" cu granulatii deschise, care secreta insulina.

Sucul pancreatic este compus dintr-un lichid cu mediu alcalin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura, functia si afectiunile pancreasului

Pancreasul exocrin este constituit din acini, legati de canalele exterioare, si pancreasul endocrin, alcatuit din insulele Longerhaus dispersate in tesutul glandular. In interiorul insulelor Longerhaus exista doua tipuri de celule: celule "a" cu granulatii negre si celule "b" cu granulatii deschise, care secreta insulina.

Sucul pancreatic este compus dintr-un lichid cu mediu alcalin, care neutralizeaza continutul duodenului, si o componenta de enzime, implicate in digestia carbohidratilor, proteinelor si lipidelor. Este un lichid vascos cu PH 7,6 - 9,0 si contine 1,5% substanta uscata. Densitatea este de 1008 -1012, avand un bogat continut de HCl si Cl.Cand secretia pancreatica este stimulata de secretina, compozitia fluidului acinar nu se schimba. Ductele extralobulare raspund la stimularea cu secretina prin secretia unui volum mare de lichid cu mediul alcalin, ce depinde de prezenta bicarbonatului in plasma.

Pancreasul exocrin secreta fermenti digestivi, care functioneaza dependent de ingerarea si compozitia alimentelor. Reglarea mecanismului functional depinde de sistemul neuro-humoral si poate fi efectuat si pe cale sanguina, de catre secretia duodenala.Sucul duodenal contine trei fermenti: tripsina, amilaza si lipaza, si trei hormoni: insulina, hormonul lipocaic si glucagonul.

Afectiunile pancreasului. Este bine cunoscut sindromul dispeptic pancreatic caracterizat prin anorexie (pierderea poftei) fata de paine, grasimi si carne insotit de greata, sialoree (secretie exagerata a salivei) si dureri cu scaune abundente pastoase sau lichide, galben-albicioase, continand picaturi de grasime. La microscop se vad fibre musculare.

Slabirea se instaleaza repede si este insotita de dereglarea musculaturii pelviene, membrelor si toracelui.
Durerile sunt violente, rebele, cu sediul in epigastru si supraombilical cu radieri spre hipocondrul stang. Durerile tin 3-4 zile. Apar simptome de hiperinsulinism cu senzatii de foame, stare de neliniste, tulburari neuro-psihice, tremuraturi, transpiratii, uneori convulsii. Scaunul in acest caz este acoperit cu o masa albicioasa de grasimi si particule de alimente nedigerate.

La examenul clinic se determina, in afara grasimilor, cantitatea de azot fecal si amidon existenta. La examenul microscopic se constata picaturi de grasimi neutre si fibre musculare cu striatii intacte.O alta afectiune este pancreatita acuta, care se mai numeste pancreas infectios, pancreas toxic Klippel sau pancreatita acuta medicala si poate fi provocata, pe cale hematogena, de infectii virale si bacteriene, sau din cauza unor inflamatii.

In cazul pancreatitelor acute pancreasul este marit, usor intarit si ededatiat, si este dominat de sindromul dispeptic, ce poate fi provocat de o infectie. La palparea abdomenului apar dureri in epigastru si in hipocondrul stang. Examenul materiilor fecale arata steatoree (disolutie a grasimilor). In tubul duodenal se constata o crestere sau chiar o lipsa a fermentilor pancreatici. Se pot evidentia si tulburari glicoreglatoare precum hiperglicemia sau glucozuria. Pancreatita acuta de cele mai multe ori se trateaza complet, dar exista si cazuri de cronicizare. Diagnosticarea pancreatitei acute este dificila, doar de prezumtie, simptomatologia este necaracteristica si poate fi usor confundata cu alte afectiuni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.