Structura, functia si afectiunile pancreasului

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.81

nivel: Liceu

Simptomele pancreatitelor apar brusc, alarmante cunoscute sub notiunea de "drama pancreatica". Aparitia durerilor epigastrice supraombilicale de o violenta neobisnuita, sfasietoare, ce cresc foarte rapid in intensitate, il duce pe pacient la disperare. Bolnavul sta nemiscat si tipa. Apar vome alimentare bilioase, negriciose, hemoragice. Abdomenul se baloneaza mai ales in partea superioara.
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura, functia si afectiunile pancreasului

Simptomele pancreatitelor apar brusc, alarmante cunoscute sub notiunea de "drama pancreatica". Aparitia durerilor epigastrice supraombilicale de o violenta neobisnuita, sfasietoare, ce cresc foarte rapid in intensitate, il duce pe pacient la disperare. Bolnavul sta nemiscat si tipa. Apar vome alimentare bilioase, negriciose, hemoragice. Abdomenul se baloneaza mai ales in partea superioara.

La palpare se constata o sensibilitate epigastrica. Initial se instaleaza o retentie de fecale si gaze, iar apoi apare un ileus cu peritonita. Afectiunea provoaca o stare de soc manifestata prin: ten palid, ochi incercanati, nas subtire, transpiratii reci, puls mic si rapid, tensiune arteriala scazuta, agitatie si confuzie, febra moderata.
Analiza sangelui constata hiperleucocitoza cu valori intre 10.000 si 20.000 de leucocite cu neurtofile si hiperglicemie.

Amilaza sangelui creste pana la 800 - 1000 u.Wohlgemuth. Examenul radiologic va evidentia calculi biliari sau un revarsat pleural. Studiul ecografic va demonstra un pancreas marit in volum cu pseudochisturi pancreatice. Evolutia acestei afectiuni este de cele mai multe ori mortala si decurge in trei faze: faza de debut brutal, dupa 6-12 ore - faza de ileus pancreatic cu infectie si necroze, terminandu-se letal in 24-48 de ore sau 7-8 zile prin aparitia peritonitei.

Alte afectiuni ale pancreasului sunt abscesele pancreatice, peritonita purulenta, hepatocelul pancreatic si icterul prin ocluzie. Diagnosticul se determina clinic dupa durerile aparute in epigastru cu iradieri posterioare si aparitia varsaturilor, a febrei, aparitia tahicardiei si a tensiunii arteriale, stare se soc. Simptomele mentionate indica la provocarea hepatitelor acute. Ele apar mai ales la oamenii obezi, dependenti de alcool.

Tratamentul profilactic al acestor afectiuni consta in combaterea obezitatii si a alcoolismului, evitarea pranzurilor abundente, tratarea afectiunilor cronice ale ficatului, vezicii biliare si a altor afectiuni gastrice pancreatotrope.In cazurile aparitiei pancreatitelor pacientii trebuiesc supravegheati de un medic specialist. In cazurile aparitiei hemoragiilor este necesar sa fie pusa o punga cu gheata pe epigastru, iar cu ajutorul unei sonde speciale se introduce direct in duoden o solutie de bicarbonat de sodiu (cu o concentratie de 10%),

se intrerupe alimentatia pe cale orala timp de 4-5 zile, dupa care, treptat, se incepe alimentatia normala, utilizanduse la inceput alimente lichide, in cantitati de cate 100 - 200 ml. Se inhiba activitatea enzimelor pancreatice prin perfuzarea de anti-enzime, in lipsa anti-enzimelor se perfuzeaza plasma proaspata timp de 2-5 zile.
Pancreatita cronica se caracterizeaza prin leziuni cronice, inflamatoare si degenerative cu evolutii spre scleroza

Care duc la disparitia tesutului glandular, aparitia multiplelor scleroze nodulare asociate cu calcifieri - ce produc insuficienta pancreatica si chiar diabet. Pancreatita cronica se asociaza cu litiaza biliara, cu amigdalitele, colicistopatiile, cirozele hepatice, alcoolismul, alergiile, bolile de colagen, malnutritiile si altele. Analiza sucului gastric din duoden constata ca este un lichid tulbure care include fermenti pancreatici. Acesti fermenti se pot depista si in urina. Examenul radiologic pune in evidenta modificarea duodenului, marirea spatiului retrogastric, iar in unele cazuri aparitia litiazei pancreatice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.