Structura domeniului domnesc rural

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.08

nivel: Facultate

Totalul stapanirilor domnesti rurale identificate pentru secolele XIV--XVI este de ,842, din care 574 sate, balti si munti intregi si 268 parti2. intr-un numar de 83 localitati domnia a stapanit de mai multe ori, la date diferite: astfel, 7 sate care faceau parte din domeniile unor mari boieri, au fost domnesti de cate patru ori. Aceasta situatie face ca numarul real de sate sa fie de numai 651 (d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura domeniului domnesc rural

Totalul stapanirilor domnesti rurale identificate pentru secolele XIV--XVI este de ,842, din care 574 sate, balti si munti intregi si 268 parti2. intr-un numar de 83 localitati domnia a stapanit de mai multe ori, la date diferite: astfel, 7 sate care faceau parte din domeniile unor mari boieri, au fost domnesti de cate patru ori. Aceasta situatie face ca numarul real de sate sa fie de numai 651 (din care 15 in Fagaras), la acesta adaugandu-se 29 balti si 10 munti. Deoarece numarul satelor din Tara Romaneasca, constatate pana la 16003, este de cea. 3 000, rezulta ca 21 % dintre ele au fost, un rastimp oarecare, domnesti.

Repartitia pe domnii a celor 840 stapaniri domnesti este foarte inegala, chiar daca exceptam pe Minai Viteazul care s-a deosebit in mod izbitor -- si in aceasta privinta -- atat de inaintasii sai in scaun, cat si de urmasi. Pana in 1593, numarul stapanirilor constatate pentru fiecare domn in parte este cuprins intre 1 si 81, domnii cu 1 pana la 3 sate fiind: Nicolae Alexandru, Dan I, Alexandru Aldea, Vlad Dracul, Laiota Basarab, Vlad cel Tanar, Radu Badica, Petru Cercel si Stefan Surdul; iar cei cu numarul cel mai mare de sate, peste 40, sunt: Mircea cel Batran (81), Radu cel Frumos (45), Vlad Calugarul (41),

Majoritatea exemplelor ce urmeaza sunt luate din capitolul precedent, unde s-au indicat izvoarele folosite. Mai departe vom face trimiteri numai pentru informatiile nefolosite inca.Au fost considerate parti toate suprafetele de teren, inclusiv viile, gradinile, morile etc.Donat, Asezarile omenesti, p. 81; Indicele numelor de locuri (1601 --1625), p. 8.

Neagoe Basarab (68), Radu Paisie (73) si Alexandru Mircea (41). Cat despre Mihai Viteazul el a stapanit 209 sate (Vezi tabelul 8).
Numarul de sate stapanite de domni n-a depins totdeauna de lungimea domnie spective, caci in domnii de cate doi--trei ani, Vlad cel Tanar a stapanit 3 sate, iar Petrir rcel 2, pe cand Vlad inecatul a avut 15 sate, iar Vlad Vintila 31, intr-o domnie de numai
luni. Diferentele de acest fel se datoresc unor conditii economice personale (mostenii cumparaturi) sau confiscarilor facute in timpul domniei.

Marea diferenta dintre numarul stapanirilor fiecarui domn este o prima constatare e ne sugereaza ca satele domnesti n-au reprezentat un domeniu permanent, care sa fi trecut de la un domn la altul, cum ne putem astepta daca luam in considerare faptul ca ii afara de cei doi domni moldoveni de la sfarsitul secolului al XVI-lea, Alexandru cel Rai si Stefan Surdu, toti ceilalti domni ai Tarii Romanesti de pana la 1 600, au fost, sau ai pretins a fi, din aceeasi familie domnitoare, care ar fi putut avea un domeniu feudal unic in aceeasi ordine de idei se poate face de pe acum o a doua constatare: marea majoritati a satelor romanesti au aparut ca atare o singura data, ceea ce inseamna ca, in afara de unelt exceptii, prin stapanirea domnilor au trecut necontenit alte sate.

Constatarile precedente se intregesc prin considerarea chipului cum se raspandeai geografic aceste sate. Ele au aparut aproape pretutindeni in tara, si daca harta lor prezinti anumite concentrari, acestea se datoresc, cum vom vedea, altor cauze decat tendinte domnilor de a creia un domeniu comasat, in vederea exploatarii lesnicioase. in Tari Romaneasca n-au existat mari teritorii unitare supuse coroanei, ca in Transilvania. Don la sfarsitul secolului al XVI-lea Mihai Viteazul va incerca sa schimbe aceasta 919c22j situatie, da domeniul sau domnesc va fi desfacut de domnii care i-au urmat in scaun.

Cele 842 stapaniri domnesti pot fi impartite mai intai in trei categorii: a) bunuri p care domnii le-au dobandit pe caile obisnuite, adica prin mosteniri si achizitii; b) cel cazute domnesti si c) cele despre care documentele nu ne dau nici un fel de informati directa. Prima categorie cuprinde 381 stapaniri, cea de a doua 208, iar ultima 253.Lasani de-o parte bunurile cu origine necunoscuta, constatam ca Mihai Viteazul a rasturna situatia existenta pana la el, caci de la Mircea cel Batran pana in 1593, domnii Tarii Romanesti au dobandit, pe caile obisnuite, 178 bunuri funciare rurale si au confiscat 203 pe cand Mihai Viteazul a achizitionat in total 209 sate, dar a confiscat numai 4.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.