Structura de echilibru a otelurilor carbon si a fontelor albe

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.98

nivel: Facultate

Pe langa Fe si C, otelurile carbon nealiate mai contin Mn, Si, S, P (ultimele doua sunt elemente daunatoare in oteluri).
Constituentii structurali intalniti in otelurile carbon sunt:
Ferita - (fig.) Se noteaza cu F sau este o solutie de insertie a C in . Continutul de carbon este de 0,006% la 20 As C si de 0,02% la 27 As C . Constituentul este moale, plastic, are proprietati magnet[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura de echilibru a otelurilor carbon si a fontelor albe

Pe langa Fe si C, otelurile carbon nealiate mai contin Mn, Si, S, P (ultimele doua sunt elemente daunatoare in oteluri).
Constituentii structurali intalniti in otelurile carbon sunt:
Ferita - (fig.) Se noteaza cu F sau este o solutie de insertie a C in . Continutul de carbon este de 0,006% la 20 As C si de 0,02% la 27 As C . Constituentul este moale, plastic, are proprietati magnetice pana la 770 As C. Un otel care contine o cantitate mare de ferita este ductil si tenace. Un astfel de otel are urmatoarele proprietati mecanice :
Rm 30 daN/mm2; Rp 0,2 18 daN/mm2; A -40 %; Z- 70%; HB-80 daN/mm2; KCU -20 daj/cm2; (fig.....).

Austenita (fig.....) - Se noteaza cu A sau Feγ si reprezinta o solutie de insertie a C in fierul γ. Se intilneste la temeraturi de peste 727 As C.Cementita (fig....) - Se noteaza cu Ce sau Fe3C . Este un compus chimic care contine 6,67% C indiferent de forma geometrica sub care apare.Cementita pastreaza proprietati magnetice pana la 215 As C. Este fragila si are o duritate mare. Rezistenta la tractiune este mica , iar rezistenta la compresiune mare.

Rm= 4 daN/ mm2; HB = 800 daN/mm2.
Cementita poate fi :tertiara - se gaseste in oteluri mai hipoeutectoide;
secundara - se gaseste in oteluri mai hipereutectoide,primara - se gaseste in fontele albe.Perlita - Se noteaza cu P si este un amestec format din ferita 88,7% si cementita in proportie de 11,3%. In functie de gradul de dispersie a lamelelor de cementita, aceasta poate avea urmatoarele valori al eproprietatilor mecanice: Rm= 80- 110 daN/mm2; HB= 185- 250 daN/mm2; A= 7-16 %; Z= 20-30 %.

In otelurile laminate si turnate perlita este lamelara (cementita este sb forma de lamele ?). Prin tratament termic (recoacere de globulizare) cementita lamelara se poate transforma in cementita globulara.
3. Fontele albe Sunt aliaje ale fierului cu carbonul care contin de la 2,11% pana la 6,67 % carbon. Carbonul este legat sub forma de cementita, iar ruptura are un aspect alb argintiu. Fontele albe sunt dure si casante. Ele nu se pot prelucra prin aschiere, nu pot fi sudate sau prelucrate prin deformare plastica. Se obtin prin turnare,
Clasificarea fontelor albe :
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.