Structura celulei

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.95

nivel: Liceu

Deci celulele organismului femeiesc au formula 44+XX, iar cele ale organismului barbatesc 44+XY. Aceste deosebiri sunt de mare importanta pentru stabilitatea genetica a sexului, precum si in medicina judiciara. Este de remarcat ca, pe langa deosebirile dintre celulele celor doua sexe determinate de cromozomi sexuali, s-a mai constatat ca in nucleul celulelor femeiesti exista o formatiune numita co[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura celulei

Deci celulele organismului femeiesc au formula 44+XX, iar cele ale organismului barbatesc 44+XY. Aceste deosebiri sunt de mare importanta pentru stabilitatea genetica a sexului, precum si in medicina judiciara. Este de remarcat ca, pe langa deosebirile dintre celulele celor doua sexe determinate de cromozomi sexuali, s-a mai constatat ca in nucleul celulelor femeiesti exista o formatiune numita corpusculul Barr sau cromatina sexuala, care nu se intalneste si in celulele barbatesti.

Corpusculul Barr este vizibil atat in interfaza, cat si in timpul diviziunii; el devine invizibil, pentru foarte scurt timp, la sfarsitul interfazei. Nu se cunoaste inca rolul sau.
Unitatea functionala a cromozomului, care pastreaza informatia genetica poarta numele de gena. Fiecare cromozom are mii de gene, fiecare dintre acestea fiind alcatuita dintr-o unita-te extrem de mica de informatie genetica, ce determina o caracteristica sau trasatura. Gena ras-punzatoare pentru culoarea ochilor poarta de exemplu, unul din urmatoarele doua mesaje - ochi albastri sau ochi caprui.

Cand doua gene diferite incearca sa-si foloseasca informatia, doar una din ele se va impune. Gena castigatoare este denumita gena dominanta, iar cealalta gena, recesiva. Gena pentru ochi caprui este mai puternica decat cea pentru ochi albastri. Astfel un copil care mosteneste o pereche de gene albastru - caprui va avea ochi caprui.
Culoarea ochilor este determinata doar de o pereche de gene, dar caracteristici ca inalti-mea sunt controlate de mai multe gene. Acestea depind si de factori care nu au legatura cu in-formatia genetica, cum ar fi dieta sau exercitiul fizic.

Majoritatea bolilor ereditare sunt legate doar de o pereche de gene. Doua cauze determina aparitia acestor tipuri de boli. In primul rand lipsa unei gene sau prezenta uneia cu defecte. Pot aparea gene cu numar gresit de cromo-zomi. Pentru ca cromozomii si genele lor formeaza in mod normal perechi, lipsa unei gene fa-ce ca gena pereche sa aiba efect. Acest fapt poate duce sau nu la aparitia unei probleme, in functie de rolul genei respective.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.