Structura caspazelor

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.81

nivel: Liceu

Toate caspazele au un numar de caracteristici comune.Acestea includ cele trei resturi catalitice formate din situsul activ Cys285, componenta a secventei pentapeptidice QACXG, His237 si carbonilul restului 177.O caracteristica marcanta a familiei caspazelor o constitue specificitatea de clivare a substratului dupa un rest de acid aspartic. Aceasta particularitate este unica printre proteazele prez[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura caspazelor

Toate caspazele au un numar de caracteristici comune.Acestea includ cele trei resturi catalitice formate din situsul activ Cys285, componenta a secventei pentapeptidice QACXG, His237 si carbonilul restului 177.O caracteristica marcanta a familiei caspazelor o constitue specificitatea de clivare a substratului dupa un rest de acid aspartic. Aceasta particularitate este unica printre proteazele prezente la mamifere cu exceptia granzimei B.

O caspaza de initiere contine invariabil un prodomeniu N-terminal format din peste 90 amino acizi, fiind foarte important pentru functia sa in timp ce o caspaza efectoare contine doar 20-30 resturi de amino acizi in prodomeniul sau.
Toate caspazele sunt sintetizate in celule sub forma de zimogene inactive din punct de vedere catalitic si trebuiesc activate in timpul apoptozei.

In majoritatea cazurilor caspaza functionala este un homodimer, fiecare monomer fiind alcatuit dintr-o subunitate mare (de aproximativ 20 kD) si o subunitate mica ( de aproximativ 10 kD).
Situsul activ al enzimei este format de 5 bucle notate L1, L2, L3, L4 si L5.Primele 4 bucle provin de la un monomer iar a 5-a de la celalalt monomer adiacent.L1 si L4 constitue cele doua laturi ale unui canal sau sant in care se leaga substratul.Bucla L3 este situata la baza santului.Bucla L2, care adaposteste cisteina catalitica este pozitionata la unul din capetele santului.

Aceste 4 bucle determina secventa specifica a substratului.Un lucru important este ca conformatia situsului activ este stabilizata de bucla L2' de la monomerul adiacent care interactioneaza cu bucla L2 si L4 formand asa numitul ghem de bucle.
Toate caspazele sunt sintetizate ca zimogene inactive care contin un prodomeniu urmat de o subunitate mare si o subunitate mica.Procesul de activare a unui zimogen precursor consta intr-o serie de clivaje care separa mai intai cele doua subunitati urmata apoi de indepartarea prodomeniului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.