Structura atomului

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.84

nivel: Liceu

Numarul de protoni din nucleul unui atom se noteaza cu Z si se numeste numar atomic.
Totalitatea atomilor cu acelasi numar atomic Z constituie un element chimic. Pana in prezent au fost identificate 111 elemente. Elementele chimice sunt aranjate pe baza proprietatilor lor in sistemul periodic al elementelor. Acesta este format din coloane verticale numite grupe si linii orizontale numite pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura atomului

Numarul de protoni din nucleul unui atom se noteaza cu Z si se numeste numar atomic.
Totalitatea atomilor cu acelasi numar atomic Z constituie un element chimic. Pana in prezent au fost identificate 111 elemente. Elementele chimice sunt aranjate pe baza proprietatilor lor in sistemul periodic al elementelor. Acesta este format din coloane verticale numite grupe si linii orizontale numite perioade, (Anexa 1).
Orice element chimic are o denumire a carei scriere prescurtata se numeste simbol: natriu (sodiu), Na; sulf, S; oxigen, O; cupru, Cu; azot (nitrogen) N etc.

Orice atom este caracterizat si printr-o masa. Masa absoluta a atomilor este foarte mica (de ordinul 10-24 g). In mod curent masa se exprima ca masa relativa, in u.a.m. Aceasta se noteaza cu A si se mai numeste numar de masa. Masele atomice sunt tabelate si se gasesc inscrise si in sistemul periodic al elementelor in care simbolizarea curenta a unui element E este .
Atomul gram sau molul de atomi reprezinta cantitatea dintr-un anumit element , numeric egala cu masa atomica si exprimata in grame.
Speciile atomice care au acelasi numar atomic (acelasi numar de protoni in nucleu si acelasi numar de electroni in invelisul electronic) dar au masa atomica diferita se numesc izotopi. Izotopii au proprietati fizice si chimice foarte apropiate sau identice.

Invelisul de electroni are structura stratificata. Electronii alcatuiesc zone de electricitate negativa, cu anumite forme, energii si orientari numite orbitali. Ocuparea orbitalilor cu electroni se face in ordinea crescatoare a energiei acestora adica de la nucleu catre exteriorul atomului.Structura invelisului de electroni (de cele mai multe ori structura stratului exterior) determinavalenta atomilor. Valenta este data de numarul de electroni cu care un atom participa la formarea legaturilor.

Unii atomi participa mereu la formarea substantelor cu acelasi numar de electroni si au deci valenta fixa (metalele alcaline, metalele alcalino-pamantoase si alti atomi ca B, O, Zn, Cd, Hg, F s.a.). Alti atomi, in functie de conditii, participa la formarea de legaturi cu un numar variabil de electroni adica au valenta variabila (Fe, Cu, Mn, Sn, Pb, P, S, C, Cl, Br s.a.). Daca in aprecierea valentei se tine cont si de sarcina reala sau formala pe care atomul o dobandeste se obtin numerele de oxidare. Acestea sunt pozitive cand electronii sunt cedati si negative cand electronii sunt acceptati de catre atomi.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.