Structura Parlamentului

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.72

nivel: Facultate

Bicameralismul este solutia structurala fireasca pentru statele federale, unde un corolar al principiului participarii este principiul dublei legitimitati a parlamentului - cea democratica si cea decurgand din reprezentarea statelor componente.

In aceste state, a doua camera reprezinta statele componente, avand o asa-numita "legitimitate concurenta" legitimitatii democratice pure a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Structura Parlamentului

Bicameralismul este solutia structurala fireasca pentru statele federale, unde un corolar al principiului participarii este principiul dublei legitimitati a parlamentului - cea democratica si cea decurgand din reprezentarea statelor componente.

In aceste state, a doua camera reprezinta statele componente, avand o asa-numita "legitimitate concurenta" legitimitatii democratice pure a primei camere.In statele unitare, necesitatea bicameralismului nu apare atat de evidenta, daca ne raportam doar la criteriul structurii de stat. Cu toate acestea, multe state unitare prefera inca varianta parlamentului bicameral, sustinuta de o serie de argumente.

In alte state unitare, s-a ajuns la desfiintarea celei de-a doua camere, datorita inutilitatii sale, si la mentinerea unui parlament unicameral (de exemplu, in Suedia si Danemarca). In unele state unitare, dar cu structura regionala (cum sunt Spania sau Italia), cea de-a doua camera a parlamentului asigura reprezentarea teritoriala a regiunilor.

Din punct de vedere istoric, bicameralismul este justificat de doua motive: asigurarea unei garantii a reprezentarii aristocratiei (pornind de la modelul britanic al Camerei Lorzilor) si caracterul federal al statului. Acesta din urma este singurul care a ramas in actualitate, in timp ce justificarea bicameralismului parlamentelor contemporane ale statelor unitare tine de un cu totul alt ordin de argumente.
Acestea tin mai mult de aplicarea teoriei separatiei puterilor dar si de grija pentru moderarea sau "ponderarea" puterii legislative, ca si pentru calitatea legiferarii.

Astfel, principalele argumente invocate in favoarea bicameralismului sunt:
a)aplicarea principiului separatiei puterilorin sanul legislativului, pornind de la teoria lui Montesquieu - ,,le pouvoir arrete le pouvoir" - pentru a evita concentrarea puterii parlamentului si transformarea lui intr-un "dictator";
b)necesitatea de moderare sau de ponderare a puterii legislative, argument strans legat de primul si care vizeaza, intre altele, "garantarea respectului minoritatii politice impotriva posibilelor excese ale majoritatii" (C. Grewe, H. Ruiz-Fabri);

c)garantarea calitatii in activitatea legislativa, prin supunerea proiectelor legislative unei duble analize.
Aceste argumente pot fi lesne utilizate si pentru a combate solutia bicameralismului: de exemplu, dubla analiza a proiectelor de legislatie prezinta si riscul ingreunarii procesului de legiferare, ca si al conflictelor intre cele doua camere.Principala justificare a bicameralismului in parlamentele contemporane ramane necesitatea ponderarii puterii legislative.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.