Stresul si consecintele sale asupra omului

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.18

nivel: Liceu

Stadiile stresului

1) Reacția de alarmă reprezintă primul răspuns al organismului, mobilizarea generală a forțelor de apărare ale organismului. Acest prim stadiu cuprinde două faze: faza de șoc (caracterizată prin hipotensiune, hipotermie, depresie nervoasă etc.), cu afectare sistemică (generală) bruscă, urmata apoi de o fază de contra-șoc, în care apar fenomenele de apărare (hipera[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stresul si consecintele sale asupra omului

Stadiile stresului

1) Reacția de alarmă reprezintă primul răspuns al organismului, mobilizarea generală a forțelor de apărare ale organismului. Acest prim stadiu cuprinde două faze: faza de șoc (caracterizată prin hipotensiune, hipotermie, depresie nervoasă etc.), cu afectare sistemică (generală) bruscă, urmata apoi de o fază de contra-șoc, în care apar fenomenele de apărare (hiperactivitate cortico-suprarenală, involuția aparatului timico-limfatic etc.).

2) Stadiul de rezistență, în care sunt activate mecanismele de autoreglare. Cuprinde ansamblul reacțiilor sistemice provocate de o expunere prelungită la stimuli față de care organismul a elaborat mijloace de apărare.

3) Stadiul de epuizare, foarte asemănător reacției de alarmă, apare când agenții nocivi au acțiune prelungită, iar adaptarea organismului cedează.

Stresul și organismul uman

Stresul reprezintă un aspect normal și necesar al vieții, aspect de care omul nu poate scăpa.
Un anumit volum de stres este necesar pentru supraviețuire.
Stresul se poate concretiza în diminuarea normalității funcțiilor sau chiar în apariția bolilor, dar poate ajuta persoana aflată într-o stare de pericol și contribuie la accentuarea achizițiilor.
Stresul poate genera un disconfort temporar și, de asemenea, poate induce consecințe pe termen lung.

Stresul intens și prelungit poate altera starea de sănătate a unui individ cât și bunăstarea acestuia, provocând reacții funcționale și organice.
Reacțiile organice pot merge până la boli grave ca: boli endocrine (diabet zaharat, disfuncții tiroidiene), boli cardiovasculare (hipertensiune arterială, infarct miocardic), boli digestive, boli ale sistemului imunitar, boli psihice etc.
Reacțiile funcționale ca: migrene, tulburări digestive diverse, manifestări cutanate, pot afecta calitatea vieții individului.
Practic, stresul afectează întregul organism. Și, în afară de simptomele funcționale sau organice, stresul și consecințele sale - iritabilitate, anxietate, depresie - provoacă adesea probleme relaționale, în familie sau la serviciu.

Stresul poate genera chiar conflicte importante care, la rândul lor, agravează situația: stresul generează stres.
Stresul „de zi cu zi" poate fi cauzat de așa-numiții factori de stres cronici, cum ar fi alimentația haotică, suprasolicitarea profesională, spiritul de competiție sau ambianța de muncă neplăcută.
În acest caz, starea de tensiune în care trăiește persoana devine permanentă sau foarte frecventă. Aceasta duce progresiv la epuizare. În acest context se încadrează ritmul de viață - orele de sculare și de culcare, lucrul în ture, schimbările frecvente de fus orar.
Controlul factorilor de stres este, parțial, în puterea omului, și poate contribui la creșterea calității vieții.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.