Stresul determina modificari biochimice celulare

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.91

nivel: Liceu

OBȚINEREA REACTANTULUI : Reactantul folosit in partea experimentala a fost un amestec de trisulfura de fier amoniacala (2n.) cu acid sulfuric (2n.). S-a luat in consideratie concentratia substanțelor expuse în amestec. Îndată reactantul se agită bine și se observă culorarea lui într-o culoare mat-galben-oranj.

CONSTRUIREA CURBEI-ETALON PENTRU DETERMINAREA LACTATULUI
Pentru a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stresul determina modificari biochimice celulare

OBȚINEREA REACTANTULUI : Reactantul folosit in partea experimentala a fost un amestec de trisulfura de fier amoniacala (2n.) cu acid sulfuric (2n.). S-a luat in consideratie concentratia substanțelor expuse în amestec. Îndată reactantul se agită bine și se observă culorarea lui într-o culoare mat-galben-oranj.

CONSTRUIREA CURBEI-ETALON PENTRU DETERMINAREA LACTATULUI
Pentru a determina conținutul lactatului se construește curba-etalon în felul următor: inițial se pregătește soluția etalon (1ml conține 5 mg lactat) . Pentru aceasta se cîntărește cantitatea necesară de reactiv, se dizolvă în 100 ml apă distilată, după ce în 10 eprubete se întroduc soluții cu volumele indicate în tabel, de fiecare dată agitînd conținutul eprubetei.

În alt șir de eprubete se toarnă consecutiv cîte 5 ml soluție și reactivul necesar, apoi determinăm densitatea optică la KFK-2 (la λ = 400nm). În calitate de martor a servit proba fără lactat (5ml apă distilat + 0,05 ml reactant). După datele obținute se construește curba de calibrare, depunînd pe axa abciselor conținutul de lactat, iar pe axa ordonatelor densitatea optică (din tabel).

Dar ce este stresul?
În contextul social al vieții moderne, se impune definirea conceptului de stres ce reprezintă fenomenul de încordare, forțare și suprasolicitare a organismului uman și include atât starea de agresiune exercitată asupra organismului, cât și reacțiile de adaptare și apărare la diversele solicitări din mediul intern și/sau din mediul extern. Unele persoane reușesc să surmonteze foarte bine perioadele de stres și acestea au un impact foarte mic asupra sănătății lor fizice și emoționale, altele însă sunt mult mai vulnerabile și reacționează puternic chiar și la un stres minor. Exista mai multe tipuri de stres: acut, oxidativ, pozitiv, cronic, acesta din urma fiind cel mai periculos.

Ce schimbari se produc in organism in momentul in care este afectat de stres?

Stresul este receptat si integrat la nivelul nodulului paraventricular al hipotalamusului. Ca raspuns la stres celulele acestei structuri nervoase secreta corticoliberine(factori de eliberare a corticotropinelor = corticotropin releasing factor –CRF-), care sunt de fapt neuropeptide formate din 41 de resturi de aminoacizi . CRF determina activarea axei hipotalamo-hipofizo-suprarenala stimuland eliberarea de hormon adenocorticotrop(ACTH) de la nivelul hipofizei. Acest hormon ajunge in sange si apoi la glandele suprarenale antrenand eliberarea de hormoni corticoizi.

Glandele suprarenale sunt formate din doua componente:
- una centrala numita medulosprarenala
care secreta adrenalina si noradrenalina
- una periferica numita corticosuprarenala
care secreta pe langa alti hormoni si
hormoni glucocorticoizi (cortizol).

Neuronii din nodulul paraventricular ai hipotalamusului activati fiind de influxuri nervoase avand origine corticala secreta CRF care ajung in hipofiza antrenand secretia hormonului adenocorticotrop(ACTH). Acest hormon trece in sange si ajunge la celulele glandelor suprarenale determinandu-le pe acestea sa secrete hormoni corticoizi.

Numeroase cercetari au aratat ca, in cazul persoanelor afectate de stres sau de o depresie puternica exista concentratii ridicate de CRF in lichidul cerebrospinal. Un rol opus CRF-ului il au neuropeptidele Y-NPY- si endorfina, denumiti si anxiolitici si tranchilizanti naturali. Neuropeptidele Y si endorfinele scad in cazul persoanelor foarte deprimate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.