Stresul

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.78

nivel: Facultate

O data cu aparitia si. pe masura accentuarii suspiciunii si neincrederii, trairile afective ale indivizilor sunt difeAZrite, in raport cu experienta nemijlocita a color care le "simt", si se pot manifesta sub forma tristetei (stare de mahnire, de amaraciune legata de Un insucces, de o pierdere, de o piedica In calea satisfacerii trebuintelor) ; fricii, atunci cand individul nu si-a elaborat inca m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stresul

O data cu aparitia si. pe masura accentuarii suspiciunii si neincrederii, trairile afective ale indivizilor sunt difeAZrite, in raport cu experienta nemijlocita a color care le "simt", si se pot manifesta sub forma tristetei (stare de mahnire, de amaraciune legata de Un insucces, de o pierdere, de o piedica In calea satisfacerii trebuintelor) ; fricii, atunci cand individul nu si-a elaborat inca modaliAZtati adecvate de actiune pentru situatii noi sau in conditii in care nu prevede tot ceea ce ar putea surveni ; maniei, care ,este provocata de o nedreptate, de o frustrare, de o impiedicare, de anumite situatii conflictuale.

Instalarea si acutizarea suspiciunii si neincrederii, neintrevederea unor ameliorari ale situatiilor determina inducerea confuziei, derutei, dezorientarii si nesigurantei, precum si instalarea anxietatii.
In aceasta situatie se produc o serie de procese la nivel psihic superior, cum ar fi "anticiparea" pericolului sau "evaluarea" (interpretarea) lui, prin care anumiti : stimuli sunt considerati nocivi.

La nivel afectiv, raul viitor anticipat produce sentimentele de neliniste si frica, intrucat situatia amenintatoare este neclara, indiAZvidul nu cunoaste indeajuns semnificatiile acesteia, este descumpanit, nu .stie ce hotarare sa ia pentru prevenirea raului, isi pierde siguranta in modul de a judeca si de a actiona.

Persoana este indecisa, lipsita de convingere, anticiparea esecului si frica de esec intretinand un comportament anxios favorabil destrueturarilor psihice cu caracter dezorganizator, pana la manifestarea incapaciAZtatii de a reactiona. Expresiile "orb de manie", "inlemAZnit de frica", "si-a pierdut capul'' s.a. exprima astfel de comportamente.

Alunecarea spre tulburarile de comportament finale, soldate cu scoaterea din lupta a celor afectati, poate fi intrerupta daca aceasta nu este brusca, ci parcurge toate treptele intermediare sau doar unele dintre acestea, tn continuare, prezentam pe scurt treptele pe care le pot parcurge tulburarile de comportament cauzate de' influenAZtarea psihologica.

Starea de neliniste, ca tip de reactie emotionala, apare cand omul se gaseste in situatii complexe (neasteptate) si are raspunderi de care nu se poate achita datorita actiunii unor factori perturbatori (criza de timp, obstaAZcole, nereusite, situatii periculoase etc.)

Cand nelinistea ajunge la nivel maxim, apar tulburari in desfasurarea proceselor psiho-fiziologice, creste incordarea -- stare ce faciliteaza producerea unor greseli de percepere, aparitia miscarilor sau actiunilor impulsive sau, dimpotriva, foarte incete, scaderea atentiei, a memoriei si a puterii de concentrare, pierderea controlului timpului etc.

Teama este reaclia emotionala exteriorizata deseori printr-o stare apasatoare. Ea precede, de regula, indepliAZnirea misiunilor care implica raspundere, risc sau pericol. Apare cand militarul nu dispune de suficiente cunostinte in domeniul sau de activitate sau de informatii despre situatia in care va actiona.

Atunci cand "riscul si pericolul sunt mari, emotia de teama se materializeaza intr-o stare de alarma psihica", situatie in care activitatea psihica a omului poate fi dezorganizata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.