Stratificare si mobilitate sociala

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Mai apoi, K. Marx care s-a vrut realist, a considerat de asemenea ca umanitatea trebuia sa tinda catre un sistem in cadrul caruia toti oamenii au acelasi gen de statut, un sistem fundamentat pe principiile egalitatii si echitatii. El a realizat ca acest lucru nu este posibil decat intr-un viitor indepartat, atunci cand progresul nelimitat al stiintei si tehnicii va genera aparitia unui "om nou", a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Stratificare si mobilitate sociala

Mai apoi, K. Marx care s-a vrut realist, a considerat de asemenea ca umanitatea trebuia sa tinda catre un sistem in cadrul caruia toti oamenii au acelasi gen de statut, un sistem fundamentat pe principiile egalitatii si echitatii. El a realizat ca acest lucru nu este posibil decat intr-un viitor indepartat, atunci cand progresul nelimitat al stiintei si tehnicii va genera aparitia unui "om nou", a unui "om total", atunci cand deosebirea dintre munca fizica si munca intelectuala se va estompa si extraordinara abundenta a bunurilor va permite ca fiecare sa primeasca "dupa nevoi" si nu doar dupa capacitati.

Pe de alta parte, se stie ca indivizii nu pot fi identici unii cu altii: unii sunt mai puternici, altii mai slabi, unii mai frumosi, altii mai urati, unii mai tineri, altii mai batrani etc. Dar atunci cand vorbim de ierarhii sociale, vorbim de fapt despre inegalitati ce pot fi direct imputate societatii.

Exista deosebiri pe care chiar societatea le creeaza, de care tine cont, pe care le dezvolta sau le atenueaza. Asa, de exemplu, in unele societati primitive, superioritatea derivata din forta fizica se extrapoleaza intr-un statut social mai inalt, in timp ce in societatile moderne, forta musculara nu confera in mod obligatoriu o pozitie sociala mai elevata.

In concluzie, putem spune ca exista conexiuni intre ierarhiile naturale si ierarhiile sociale, dar ele nu sunt nici obligatorii, nici constante. In acelasi timp, nu este posibil nici sa le abolim totalmente. In legatura cu aceste fapte sociale, sociologii incearca sa raspunda la urmatoarele interogatii : cum se prezinta ierarhiile sociale ale individului, care sunt consecintele si cum se desfasoara mobilitatea sociala. Ierarhiile si mobilitatea in interiorul ierarhiilor sunt doua notiuni centrale in sociologie. Clasele sociale - remarca sociologul I. Ungureanu - "sunt grupuri sociale cu semnificatie societala maxima si interactiunea care le produce este mai complexa"1 decat a altor grupuri (a familiei, de exemplu).

9.1. Delimitari conceptuale
Pentru inceput, sa facem distinctia intre inegalitati sociale si inegalitati individuale. In societate intalnim nu numai diferente intre indivizi, ci si diferente intre categorii sociale. Diferentierea sociala se refera tocmai la aceste deosebiri intre clasele soc 15515m1216p iale determinate de ssistemele ierarhice din societate. Geologii vorbesc despre straturile pamantului, sociologii despre straturile sociale. Daca in primul caz "notiunea de strat" este mai precisa, in cel de al doilea ea este mai relativa.

Este clar ca delimitarile (granitele dintre aceste straturi sociale sunt mai mult sau mai putin reale sau arbitrare, caci indivizii asezati de sociolog intr-un anumit strat pot constitui unitati reale sau poate foarte bine sa nu aiba nimic in comun decat faptul ca apartin unei categorii intr-o clasificare stabilita de sociolog. 2

De exemplu, daca clasificam indivizii dupa venitul lor, putem decide in mod arbitrar ca vom distinge o prima categorie de la 0-300.000 lei, o alta de la 300.000-600.000 lei si asa mai departe. Dar putem foarte bine sa decidem stabilirea unor transe mai mari sau, dimpotriva, mai mici.

Daca, insa, in sistemul de casta, care a existat in India traditionala se ia in considerare stratificarea intre casta brahmanilor si cea a razboinicilor sau oamenilor liberi sau a servilor, atunci se fac decupaje ierarhice reale, pe care sociologul nu le-a inventat, ci doar constatat. Aceeasi problema se pune in societatile moderne in legatura cu clasele sociale. Marxistii le-au definit ca unitati reale, in timp ce discipolii lui Weber le-au perceput mai degraba ca pe niste decupaje la care se apeleaza din necesitati comprehensive.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.