Strategii in amplasarea intreprinderilor industriale

1x punct

categorie: Management

nota: 9.78

nivel: Facultate

Chiar daca este o decizie pe termen lung, sustinuta printr-un un suport financiar considerabil factorii fizici, economici, sociali sau politici cu un comportament mai mult sau mai putin previzibil, pun conducatorii in postura de a fi mereu atenti fata de consecintele amplasamentului asupra costurilor, de a lua in considerare o serie de situatii si de riscuri neidentificate sau incorect cuantificat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strategii in amplasarea intreprinderilor industriale

Chiar daca este o decizie pe termen lung, sustinuta printr-un un suport financiar considerabil factorii fizici, economici, sociali sau politici cu un comportament mai mult sau mai putin previzibil, pun conducatorii in postura de a fi mereu atenti fata de consecintele amplasamentului asupra costurilor, de a lua in considerare o serie de situatii si de riscuri neidentificate sau incorect cuantificate si care impun o reconsiderare a situarii geografice a intreprinderii.

Factorii fizici, in primul rand tipul si caracteristicile materiilor prime si a produselor finite, au o influenta directa asupra nivelului de energie consumata, dimensiunii instalatiilor de incalzire sau ventilatie, marimii capacitatilor de productie, dimensiunea spatiilor pentru depozitare, iar factorii economico - sociali intr-o insiruire exhaustiva: nivelul de salarizare, climatul de munca, politica de mediu, somajul, taxele si impozitele au repercusiuni directe sau indirecte asupra costurilor de productie si a nivelului profitului realizat.

Obiectivul managementului strategic de amplasare il reprezinta: minimizarea costurilor combinate de productie, transport, comunicatii si a celor cauzate de factorii de mediu. Intr-o figura sugestiva (fig. 6.1) au fost reprezentati principalii factori care trebuie luati in considerare intr-un demers strategic de amplasare. Forta de munca reprezinta principalul factor al procesului productiv: activ, creativ, comunicativ, perfectibil, iar influenta sa asupra pretului de productie este determinanta.

Nivelul de salarizare, disponibilitatea, stabilitatea, productivitatea muncii, nivelul de cultura generala si de specialitate, costul vietii difera de la o localitate la alta, de la o tara la alta, si reprezinta influente care nu pot fi neglijate intr-o analiza de amplasare care trebuie fundamentata si printr-un diagnostic al comportamentului si dinamicii factorului uman, evidentiind pentru fiecare amplasament posibil istoricul, traditiile, starea actuala si tendintele in viitor.

Nu doar forta de munca, ci toti factorii de influenta nominalizati in fig. 6.1 trebuie corect evaluati, in intreaga lor complexitate. De multe ori evaluarile cantitative sunt insuficiente sau imposibil de realizat, si in acest caz listele de control, tehnici specifice evaluarilor calitative se dovedesc deosebit de utile si relevante pentru un analist experimentat.

De exemplu: nivelul de salarizare scazut reprezinta categoric un avantaj pentru decizia in amplasare, dar retributia redusa este asociata cu productivitate scazuta, pregatire insuficienta, indisciplina tehnologica si organizatorica, acceptul de noncalitate, generand o serie de costuri suplimentare care pot anula avantajele mentionate anterior.

In aceste conditii listele de control, care prin comparatie identifica pentru fiecare varianta avantajele sau dezavantajele specifice amplasamentului se dovedesc a fi un tablou relevant, cuprinzator, sinoptic. O lista de control asupra fortei de munca (tabelul 6.1) poate contine informatii despre salarizarea din zona de amplasament, somajul, productivitatea muncii, date demografice, gradul de calificare etc.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.