Strategii de tratament al simptomelor comportamentale din boala Alzheimer

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.76

nivel: Facultate

Limitarile curente in intelegerea noastra a eficacitatii terapiilor nonfarmacologice in managementul sistemului comportamental la pacientii cu BA, rezulta din dificultatea recrutarii pacientilor pentru studii mari, randomizate ale acestor terapii. In general, aceasta se datoreaza opozitiei ingrijitorilor si/sau a personalului din camine, problemelor de implementare a tratamentelor determinate de l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strategii de tratament al simptomelor comportamentale din boala Alzheimer

Limitarile curente in intelegerea noastra a eficacitatii terapiilor nonfarmacologice in managementul sistemului comportamental la pacientii cu BA, rezulta din dificultatea recrutarii pacientilor pentru studii mari, randomizate ale acestor terapii. In general, aceasta se datoreaza opozitiei ingrijitorilor si/sau a personalului din camine, problemelor de implementare a tratamentelor determinate de limitarile comunicarii cu pacientii, precum si fondurilor insuficiente. In ciuda acestor limitari, interventiile nonfarmacologice reprezinta primul pas preferat in managementul simptomelor comportamentale. Cu toate acestea, aceste abordari nu sunt intotdeanuna complet eficiente. In aceste cazuri, se impune tratamentul farmacologic.

Managementul farmacologic al simptomelor comportamentale
Bazele neurobiologice ale efectelor inhibitorilor de colinesteraza si a memantinei asupra simptomelor comportamentale din BA, raman neclare. Cu toate acestea, studiile au facut referiri la potentialele substraturi ale unor tulburari emotionale din BA si la raspunsul lor la inhibitorii de colinesteraza. De exemplu, disfunctionalitati ale cortexului limbic si paralimbic au fost asociate cu diverse tulburari neuropsihiatrice la pacientii cu BA. Mai mult, atrofia lobului occipital a fost asociata cu halucinatiile vizuale; hipoperfuzia regiunilor frontala si temporale au fost legate de apatie, ideatie deliranta si agresivitate; si hipoperfuzia cortexului orbito-frontal a fost legata de apatie, dezinhibitie, iritabilitate si euforie.

In plus, similaritatile dintre simptomele neuropsihiatrice din BA si toxicitatea anticolinergica, precum si distributia anatomica raportata a deficitelor colinergice la pacientii cu BA, au legat anormalitatile colinergice de tulburarile comportamentale. Totusi, se poate postula faptul ca, prin abilitatea lor de a ameliora deficitele colinergice si/sau sa stabilizeze sau sa creasca fluxul sangvin cerebral, inhibitorii de colinesteraza pot facilita modificari care sa afecteze in mod pozitiv comportamentul pacientilor cu BA.

Similar, rapoartele demonstrand ca metabolismul glucozei este alterat in lobii frontal, parietal si/sau temporal la pacientii cu BA care au experimentat agitatie, anxietate sau delir, pot sugera targeturi ipotetice pentru memantina asupra comportamentului.
Inhibitorii colinesterazei - donepezil, galantamina si rivastigmina, sunt toate aprobate de FDA pentru tratamentul BA usoara/moderata si sunt recomandate ca tratament de prima linie la pacientii aflati in acest stadiu de boala. In trialurile clinice, acesti agenti au demonstrat influentarea pozitiva a simptomelor cognitive si functionale din BA si pot furniza de asemenea, beneficii comportamentale pacientilor cu aceasta boala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.