Strategii de tranzactionare a optiunilor

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Optiunile europene pot fi exercitate numai la scadenta, in timp ce cele americane pot fi exercitate oricand in cursul duratei de viata a optiunii. Cele mai multe optiuni tranzactionate la burse sunt de tip american. Optiunile pot fi oferite in cadrul unor burse specializate sau "overthe- counter" (OTC). In primul caz, contractele sunt standardizate si ofera un grad scazut de flexibilitate in alege[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Strategii de tranzactionare a optiunilor

Optiunile europene pot fi exercitate numai la scadenta, in timp ce cele americane pot fi exercitate oricand in cursul duratei de viata a optiunii. Cele mai multe optiuni tranzactionate la burse sunt de tip american. Optiunile pot fi oferite in cadrul unor burse specializate sau "overthe- counter" (OTC). In primul caz, contractele sunt standardizate si ofera un grad scazut de flexibilitate in alegerea termenilor. In cel de al doilea caz, contractele se incheie, in general, prin negociere intre parti.

Activele suport pot fi actiunile, devizele, indicii bursieri, contractele futures (pentru cea mai mare parte a activelor suport ale contractelor futures tranzactionate) si ratele dobanzii (incluzand in acesta categorie o gama mai larga de active cu venit fix).
Fluxurile generate de optiunile call si put vanilla la scadenta depind de pretul activului suport. Relatiile prezentate mai sus reprezinta si definitiile valorii intrinseci pentru optiunile
vanilla.

In functie de valoarea cursului activului (la scadenta sau pe parcursul duratei de viata a optiunii) optiunea se poate defini ca fiind in bani (St > X pentru call sau St < X pentru put), fara bani (St < X pentru call sau St > X pentru put) sau la bani (St = X). Diferenta dintre cursul activului suport si pretul de exercitare pentru call sau invers pentru put se numeste valoare intrinseca a optiunii. In absenta costurilor de tranzactionare o optiune se exercita numai daca este in bani. Nivelul cu care pretul optiunii depaseste la un moment dat valoarea intrinseca se numeste valoare timp. La scadenta valoarea timp este nula.

Siguranta tranzactiilor este asigurata in cazul institutiilor bursiere de sistemul de marje. Cumparatorul unei optiuni este obligat sa depuna integral valoarea primei la initierea tranzactiei in acest caz nefiind admise tranzactiile in marja si nici nu sunt necesare marje ulterioare.
Vanzatorului, insa, i se solicita depunerea unei marje initiale, si pe masura ce contractul este marcat la piata pastrarea in contul de marja a marjei de mentinere. Urmarirea atenta a nivelului marjelor pentru a evita neindeplinirea clauzelor contractuale de catre parti este motivul pentru care riscul de credit nu este caracteristic burselor. Garantia realizarii contractelor este asigurata de catre institutii specializate de compensare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.